Heldigvis er der rigtig mange danskere, som dyrker sport. Det er både godt for vores mentale og fysiske velvære. Desværre er der også rigtig mange, som i løbet af deres liv får en sportsskade og har brug for hjælp til enten behandling, genoptræning eller forebyggelse. Der er dog hjælp at hente ved både kiropraktor og fysioterapeuter, men hvem skal man vælge?
Hvordan opstår sportsskader?
Sportsskader opstår for de fleste igennem et helt liv fyldt med motion, og sportsskader er som regel ikke afhængige af en bestemt sportsgren. Skader kan opstå på tværs af sportsgrene, selvom nogle sportsgrene tiltrækker flere skader end andre. Det gælder fx kontaktsport.
Sportsskader kan opstå både som en akut skade og som et resultat af fejlbelastning som følge af fx forkert eller for intens træning. Det kan resultere i betændelsestilstande som skinnebensbetændelse eller tennisalbue. Andre skader tæller alt fra forvridninger, forstuvninger og faldskader til brud. Det er oftest led, der bliver ramt af skader, fordi disse er mest udsatte for belastninger og vrid.
Hvornår skal man søge professionel hjælp?
Er man heldig, så går ens skade væk af sig selv med en god pose is. Men dette kan man ikke altid forlade sig på, og vurderer man forkert, kan ens skade få langvarige konsekvenser. Derfor er det vigtigt altid at få vurderet sin skade af en professionel som læge, kiropraktor eller fysioterapeut.
Et behandlingsforløb, der er tilrettelagt med ens behandler, vil øge ens muligheder, for at ens skade heler hurtigt og korrekt. Desuden kan en professionel behandler hjælpe med både genoptræning og forebyggelse, så risikoen for skader minimeres.
Især behandlingsforløb ved en kiropraktor kan være med til at forbedre sportsudøvernes præstation, uanset hvilket niveau sportsudøveren er på. Det kan derfor være en god ide at gå til en kiropraktor.
Kiropraktor eller fysioterapeut?
Det kan være svært at vælge mellem en kiropraktor og en fysioterapeut, når man har tilegnet sig en sportsskade, for de to professioners behandlingsforløb overlapper ofte hinanden. Der er ofte en opfattelse om, at kiropraktorer kun knækker ens led, mens en fysioterapeut kun masserer. Det er dog ikke tilfældet.
En god tommelfingerregel er til gengæld, at fysioterapeuter er gode til forebyggelse og genoptræningen, mens kiropraktorer er rigtig gode til at undersøge og herefter behandle patienten.
Uanset om man vælger en kiropraktor eller fysioterapeut, har man som dansker ret til tilskud til behandling. Den eneste forskel er, at kiropraktorbehandling ikke kræver en henvisning fra lægen. Det er en hel klar fordel, hvis man allerede har pådraget sig en sportsskade og ønsker øjeblikkelig behandling, så man slipper for kroniske eller langvarige smerter.
Hvad kan man selv gøre?
Når man pådrager sig en sportsskade, er det vigtigt, at man husker at undgå belastninger, og at man afkøler det skadede område. En god ide er at huske på ordet RICE, som står for rest, ice, compression og elevation. Altså skal man, når man bliver skadet, stoppe belastningen, få is på det skadede område, sørge for kompression og slutteligt også sørge for at hæve den skadede kropsdel.
Herefter kan man med god samvittighed kontakte sin kiropraktor og få igangsat et behandlingsforløb.