Planlæg din cykelrute

Cykling
Planlæg din cykelrute

Det kan hurtigt blive kedeligt, at cykle de samme ruter, som man kender særdeles godt. I Danmark har vi masser af gode landeveje og cykelstier, hvilket giver en masse muligheder for at du kan planlægge gode cykelruter, så du kan opleve den danske natur på en anderledes måde. Skal du cykle en længere tur, er det vigtigt at kende det samlet antal kilometer, således du er sikker på, at du kan klare turen fysisk. Planlæg din cykelrute hjemmefra og få mere ud af cykelturen. Læs mere om dette i artiklen.

Planlæg cykelruten med Google Maps

Det er nemt og planlægge din cykelrute med Google Maps og det er helt gratis. Du skal blot hoppe ind på Google Maps (Det anbefales at planlægge cykelruten på en computer, da det er lettere end på en mobil).

Oppe i venstre hjørne kan du skrive din adresse eller hvor ruten nu skal startes fra. Herefter skal du vælge ‘’Rutevejledning’’ og tryk derefter på cykel ikonet. Nu er du klar til at planlægge din cykelrute i Google Maps. I nedenstående eksempel starter ruten fra Vejle Station.

Google Maps cykelrute
Google Maps

I den blå boks kan du trykke på ‘’Tilføj destination (plus ikonet)’’, hvorefter du med musen kan plotte et punkt ind på kortet, hvor du gerne vil cykle. Sådan fortsætter du indtil at cykelruten er planlagt. 

Du kan hele tiden følge med i, via den hvide boks på cykelruten, hvor mange kilometer ruten er. Den giver samtidig et estimat på, hvor lang tid, det tager at cykle ruten. Bemærk at Google Maps beregner tiden efter, at der cykles på en normal cykel med en gns. fart på cirka 17 km/t Hvis du cykler på en racercykel, kan du sikkert gøre det hurtigere og dermed skal man ikke gå så meget op i tiden, men have fokus på cykelrutens samlet antal kilometer. 

Hvis Google Maps vælger en rute, som du ikke synes passer til dig, kan du blot trække i den blå rute med musen, så du lægger den på en anden vej eller sti, hvor du hellere vil cykle. Når først du har lært at bruge Google Maps til at planlægge din cykelrute, så er det nemt og hurtigt. 

Udover at kunne planlægge din rute, kan du også se på en graf, hvor mange højdemeter du kommer til at cykel på ruten, samt hvornår de kommer på ruten. Det er sjovt at kunne følge med i, og hvis du kan lide at cykel en masse højdemeter, kan du også planlægge en rute efter dette. 

Højdemeter på cykelruten
Rutevejledning

Efter cykelruten er planlagt, kan du sende rutevejledningen til din telefon, så du har den med på cykelturen. Du slipper dermed for at skulle huske den i hovedet og eventuelle kører forkert.

Planlæg cykelruten med Strava og track din cykeltur. 

Strava har udviklet en fantastisk website og app, der kan hjælpe med at planlægge ens cykelrute eller løberute, samt trackere din cykeltur undervejs, så du har en masse data efter cykelturen. Det er muligt at anvende Strava gratis, men skal du have alle de smarte funktioner, skal du betale 5$ om måneden. Det er et lille beløb og du får virkelig meget for pengene, hvis du cykler eller løber meget. Du kan prøve det i 30 gratis. Læs mere om Strava her.

Det er også nemt at planlægge en cykelrute med Strava, hvilket gøres på næsten samme måde som med Google Maps. Det smarte ved Strava er, at du også her kan sende din rutevejledning til din mobil eller din cykelcomputer med gps, så du nemt og sikkert kommer til at cykle den planlagte rute. 

Du kan dele din rute med andre venner eller bekendte, hvis de også har en Strava profil. Her kan du også se, hvilke cykelruter de cykler og finde inspiration eller prøve at cykle dem selv.

Hvis du ikke selv orker at lave din cykelrute, så har Strava en smart funktion, hvor du indtaster en start adresse og derefter hvor mange kilometer, som du ønsker at cykle. Herefter planlægger den selv en cykelrute, sådan at de kommer til at passe med de ønsker. Nemmere bliver det vist ikke!

Mangler du en cykelholder til bilen? Tjek Cykelholder.dk ud.

Jeg kan klart anbefale at bruge Strava på grund af følgende fordele:

  1. Brugervenligt og lækkert design (Udviklet af sportsfolk)
  2. Få data via tracking af din cykelrute (fx: fart, distance, kalorieforbrug og højdemeter)
  3. Planlæg nemt din egen cykeltur
  4. Se hvilke cykelruter andre kører.
  5. Følg med i dine venners træning.
  6. Rutevejledningen kan gemmes og hentes ned på ens cykelcomputer. 
  7. Sæt personlige rekorder eller mål og se, hvordan du klare dig mod vennerne.
  8. Det koster ikke meget hver måned.

Køb en cykelcomputer med GPS til at kunne planlægge din cykelrute

Ved køb af en cykelcomputer med GPS har du mulighed for at hente/downloade cykelruter, som andre har gjort tilgængelige på nettet. F.eks via Strava, som det var skrevet om før. 

En cykelcomputer med GPS er ikke billig, da der ligger rigtige meget teknologi og udvikling bag disse cykelcomputer. Det anbefales heller ikke, at købe en alt for billig model, da disse mangler mange funktioner eller måske ikke kan opdateres i fremtiden og dermed hurtigere bliver forældet. 

En af de mest kendte på markedet til at lave gode cykelcomputer med GPS er Garmin, der har eksisteret siden 1983. De laver cykelcomputer af høj kvalitet, som holder til alt slags vejr. De har samtidig en præcis og god GPS tracking i deres cykelcomputer. Hvis du ikke er meget for Garmin, kan det anbefales at købe en Wahoo cykelcomputer.

Husk mad og drikke til cykelturen

Cykelruten er nu lagt og du er klar til at cykle, men husk rigeligt med mad og væske, hvis du skal cykle langt. Der er ikke noget værre end at gå sukkerkold midt på turen, fordi kroppen mangler væske og energi. 

Vil du gerne blive klogere på, hvor meget du forbrænder ved din cykeltur, kan du læse artiklen ‘’Forbrænding ved cykling’’ her på siden. Det kan samtidig give dig en ide om, hvor meget mad du bør have med på din cykelturen.