Solcremer til sport og motion

Sportspleje
Solcremer til sport og motion

Sol, sommer og godt vejr! Perfekt til at dyrke sport og motion i, men husk en god solcreme for at undgå solforbrænding. Med en solid sports solcreme kan du dyrke sport og motion, selvom solen står højt på himmelen, mens du samtidig beskytter din hud. Få gode tips og råd til de bedste solcremer til sport og motion, som du bør købe, samt hvorfor det er vigtigt at anvende solcreme i sommerperioden. 

Hvorfor er solcreme vigtigt? 

Solcreme er vigtigt, da det beskytter dig mod solskoldninger, når du opholder dig i direkte sol. At du benytter solcreme, betyder dog ikke at du er fuldstændig sikker mod solen. Hvis du først er blevet solforbrændt, skal du holde dig i skyggen, indtil det er helt ovre, hvilket kan tage lang tid (uger). Det er samtidig virkelig ubehagelig og kan klø og gøre utroligt ondt.

Solcreme er også med til at mindske risikoen for hudkræft. Hvis du udsætter din hud for sol i lang tid og over en længere periode, stiger risikoen for at udvikle hudkræft. Det skyldes, at solens UV-stråler skader vores hudceller, hvilket i værste fald kan føre til hudkræft. Solcreme beskytter mod solens UV-stråler og mindsker dermed risikoen for at dine hudceller bliver skadet. Læs mere om dette på Kræftens Bekæmpelse hjemmeside, hvor du finder råd om solbeskyttelse.  

Hvilken solcreme er bedst til sport og motion?

Hvis din solcreme løber ned i øjnene, så snart du begynder at svede, er det ikke meget ved at træne om sommeren… Heldigvis er der udviklet solcremer til netop sport og motion, så du kan svede og undgå det svider i øjnene, når sved fra panden begynder at løbe. 

En god sports solcreme skal kunne trænge hurtigt ind i huden, så du er beskyttet, når du sveder og er ude på en længerevarende træningstur eller spiller en fodboldkamp. Den skal være nem at påføre og tørre hurtig ind, så du ikke føler at den klistrer på hunden. 

Her finder du 6 solcremer, der er blandt de bedste på markedet, hvis du gerne vil dyrke sport og motion om sommeren. 

Operators Sun Lotion SPF30 & SPF50

Har du har en aktiv livsstil, vil du sikkert blive glad for solcremen fra den danske hudplejeserie “Operators Skincare”.

Solcremen er parfumefri og er let at smøre på hunden, hvor den absorberes meget hurtigt og fedter ikke. Den er vandfast og giver en høj beskyttelse mod solens stråler, imens du er aktiv og kommer til at svede. Du kan blive i solen og holde fokus på din træning eller nyde din cykel- eller vandretur, uden du skal bekymre dig om solens stråler.

Solcremen kan købes med faktor 30 og faktor 50.

Dermalogica Protection 50 Sport 

En lækker solcreme med faktor 50, der er udviklet til sport og motion. Når man smører med denne creme, undgår du at blive hvid i ansigtet. Den er vandafvisende i op til 40 minutter og  indeholder lakridsekstrakt, som lindrer irritationen efter sol. 

Cremen kan anvendes til alle hudtyper og til både ansigt og krop. Den er parabene- og parfumefri og uden farvestoffer. Tuben indeholder 156 ml. 

Den kan virkelig anbefales!

La Roche-Posay Anthelios Shaka Ultra-light Cream 

Kan anvendes til alle hudtyper, som ønsker en meget høj solbeskyttelse. Cremen er let at påføre og absorberes hurtigt i huden, så du hurtig kan komme i gang med at træne. Den er lavet til at må blive anvendt i hele ansigtet (også øjenområdet), og svier ikke ved øjnene. Den er sved- og vandresistent og indeholder ikke parfume. Selvom den koster en del, er det en klar anbefaling at købe denne, hvis du vil have en perfekt solcreme til ansigtet.

Vinchy Capital Soleil Gel – SPF 30

En gel solcreme til både våd og tør hud, med en faktor 30, der gør den ideel til sport og motion. Geleen er produceret med WET TECNOLOGY, hvilket gør at den bibeholder solbeskyttelsen, når hunden bliver svedig eller våd. Udover at give solbeskyttelse, er den med til at give huden fugt. 

Den kan anvendes i ansigtet og på hele kroppen, men den indeholder en smule parfume, så hvis du har parfumeallergi, er det IKKE en solcreme for dig. Tuben indeholder 200 ml, så der er alligevel til et par gange.

Clarins Sun Care Body Lotion Spray – SPF 50+

Solcreme på spray, der kan anvendes på hele kroppen og i ansigtet. Den er let at fordele og absorberes hurtig i huden, hvor den hurtig føles silkeblød på hunden. Denne spray giver hverken striber eller fedter, som så mange andre spray produkter på markedet. 

Solcremen er vand- og sved resistent og beskytter hudens fugtniveau. Den er velegnet til alle hudtyper, selv hvis du har en meget sensitiv hud. Tuben indeholder 150 ml.

Vichy Capital Soleil Bearch Protect Spray SPF 30

En solspray der effektivt reducerer udtørring af huden, når du sveder. Det er ikke en fedtet solcreme, hvilket gør at den har en lette konsistens som sørger for, at solcremen trænger ind i hunden. 

Den er let at påføre og kan anvendes til både ansigt og krop. Tuben på 200 ml indeholder fugtgivende hyaluronsyre, hvilket giver en høj mængde fugt til huden.

Avene Sport Fluid SPF 50+

En oliefri solcreme til ansigt og krop, der er særlig velegnet til brug under sport og motion. Cremen er ikke fedtet og klæber sig ikke til huden. Den indeholder Avene Termalkildevand, der har en beroligende og irritationsdæmpende effekt på hunden. 

Cremen er velegnet til dig, der har en sensitiv hud. Tuben indeholder 100 ml.

Hvordan virker solcremer?

Solcreme virker ved, at de indeholder nogle stoffer, der har enten et fysisk eller kemisk filter mod solens stråler. Solcreme med fysiske filter lægger sig på huden som et slags skjold, der kan reflekterer solens stråler, så hunden undgår at blive ramt. Et kemisk filter virker ved, at solcremen trænger igennem det øverste lag hud og forhindre solens stråler i at komme igennem til hudcellerne (der er intet fagligt ved solcreme med kemisk filter). 

Hvilken faktor skal du vælge?

Køb altid en faktor 15 eller mere til brug i Danmark og faktor 30 eller mere, hvis du er ude og rejse i lande, der har et varmere klima end i Danmark. Jo lysere hud og højere UV-indeks, jo højere solbeskyttelsesfaktor bør du anvende. 

Hvis du gerne vil opnå den mest effektive beskytte mod solens UV-stråler, skal du vælge en solcreme med faktor 50. 

  • Faktor 15 = Blokerer for 93% af solens UV-stråler
  • Faktor 30 = Blokerer for 93% af solens UV-stråler
  • Faktor 50 = Blokerer for 93% af solens UV-stråler

Køb altid en solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling. 

Hvornår skal du bruge solcreme?

Selvom det er en kold sommerdag, hvor solen måske ikke føles så kraftig, kan dens stråler stadigvæk brænde og give dig hudskader. Anvend derfor ikke kun solcreme, når der er høj sol og det er en varm sommerdag. 

Kig efter UV-indekset, som er en god hjælp til at vide, hvornår du skal bruge solcreme. Er UV-indekset 3 eller over, bør du bruge solcreme. Hent App’en “UV-INDEKS”, der er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen. På den måde kan du nemt holde øje med UV-indekset og undgå solskoldninger. Læs mere om App’en her og find mere information om UV-indeks.  

Hvor meget solcreme skal du bruge?

For at opnå den bedste effekt og beskyttelse, skal du 20 minutter inden du går ud i solen anvende en rigelig mængde af solcreme. Vi danskere har det med at undervurdere, hvor meget solcreme vil endelig bør smøre os med. Voksne skal bruge cirka 40 ml og børn cirka 20 ml, hvis hele kroppen skal dækkes. Dermed holder en flaske med 200 ml solcreme kun til en enkelt dag for en hel familie. En god tommelfingerregel: Anvend en god håndfuld solcreme til en krop. 

Hvor ofte skal du smøre dig? 

Solcreme holder sin virkning i nogle timer, men dette er selvfølgelig forskelligt fra produkt til produkt. Smør dig altid efter behov. Hvis du har svømmet, svedt eller tørret dig med et håndklæde, er det altid en god ide, at påføre endnu et lag solcreme, da det første lag kan være væk. 

Kan solcreme blive for gammelt?

Solcreme kan typisk holde to til tre år i uåbnet tilstand, hvis de opbevares ved stuetemperatur. Solcreme kan blive for gammelt, hvilket typisk sker efter 12 måneder efter åbning. Læs altid på produktet, hvor længe det kan holde sig efter åbning (Der findes et lille billede af en åben dåse ved siden af et tal. Det tal viser, hvor mange måneder solcreme kan holde sig efter åbning).

Hvis solcreme udsættes for høj varm eller står i direkte sol over længere tid, vil produktet miste sin holdbarhed over tid. Skifter solcremen farve eller begynder at lugte, er den blevet for gammel og skal smides ud. 

Gode råd til beskyttelse mod solen

  • Benyt en kasket for at beskytte ansigtet mod direkte sol. 
  • Smør et godt lag solcreme på huden, inden du skal ud i solen (Én hel håndfuld til én hel krop). 
  • Påfør jævnligt ny solcreme. Især hvis du har svedt eller svømmet. 
  • Ophold dig ikke direkte i solen mellem klokken 12 og 15, hvis det kan undgås. 
  • Benyt en solcreme med en høj solfaktor, der både beskytter mod UVA og UVB-stråler.
  • Ophold dig i skyggen for at give huden ro fra direkte sol. 
  • Dæk skuldre og nakke med tøj, da disse områder er er særlig udsatte for direkte sol. 

Find flere gode råd om solbeskyttelse på Cancer.dk 

Læs også artiklen: Husk restitution efter motion og træning.