Triathlon cykel

Triathlon
Triathlon cykel

Vil du gå all in med at dyrke triathlon og ikke gå ned på udstyr, så skal du købe en triathlon cykel (tricykel). Du kan hente ekstra tid ved at cykle på en triathlon cykel frem for en almindelig racercykel. Læs denne artikel og bliv meget klogere på fordelene ved en tricykel.

Hvad er forskellen på en racercykel og triathlon cykel?

En triathlon cykel adskiller sig rent funktionelt ved, at have et enkeltstartsstyr eller en styrbøjle monteret, og er ofte udstyret med højfælgshjul og pladehjul. En triathlon cykel er nemlig designet til, at man kører mange kilometer helt alene, hvor ruten er forholdsvis ligeud og uden de store højdemeter. På en triathlon cykel skal du ubesværet kunne nå styret med albuerne. Saddelrørsvinklen er mere stejl end ved en racercykel, så du rykker længere frem på cyklen. Samtidig er cyklens øvrige mål optimeret til denne position, så man kompenserer for den ændrede balance på cyklen.

En almindelig racercykel er udviklet til at fungere optimalt i sving, kørsel i bakker under stående accelerationer og ved kørsel i et samlet felt med andre. På en racercykel er saddelrørsvinklen knap så stejl, så du sidder forholdsvist langt tilbage på cyklen og hviler hænderne på styret. Det giver en optimal fordeling af vægten, hvilket giver optimale styreegenskaber.

Men da du ikke må køre samlet i felter til et triathlon stævne, skal du køre de mange kilometer helt selv, hvorved en triathlon cykel er det helt rigtige valg. En tricykel giver en bedre køreoplevelse, når det handler om at køre langt og hurtigt helt alene.

Hvad er fordele ved en triathlon cykel?

Præstationsmæssigt kan du hente meget tid, hvis du cykler på en cykel, der er lavet til triathlon stævner. Ved at have et enkeltstartsstyr eller en styrbøjle monteret, kan du reducere vindmodstanden ved at hvile albuerne på styret, og dels ved, at stellet er designet til at understøtte denne liggende position. Som nævnt før er en tricykel ofte udstyret med højfælgshjul og pladehjul, der er udviklet til at minimere luftmodstanden, så du kan opnå en høj fart.

En stor fordel ved en triathlon cykel er, at du kan sidde i en rigtig god dynamisk position på cyklen, hvorved du er mindst mulig aerodynamisk. Når du efter flere timers træning begynder at kunne holde en høj hastighed over længere tid, så er det vigtigt at optimere aerodynamikken. At sidde langt nede som en professionel triatlet i styrbøjlen over længere tid, kræver dog lang tids tilvænning. Men at kunne sidde helt rigtig på cyklen og fylde mindst muligt i vinden, spare dig for en masse kræfter, som du kan bruge til dit løb.

Det absolut vigtigste, når du skal træne målrettet på din triathlon cykel, og opnå den optimale fordel, er, at cyklen passer og er indstillet til dig og din krop. Hvis din triathlon cykel ikke er indstillet rigtig, vil du hurtig få ondt i ryggen og ikke kunne udnytte alle dine kræfter.

Overvej et Bikefit, hvor du for professionelt hjælp til, hvordan din cykel skal indstilles til dig. Bikefit hjælper til at få styr på:

  • Komfort: Det skal føles behageligt at sidde på cyklen i mange timer.
  • Aerodynamik: Du skal fylde mindst muligt på cyklen, så du reducere vindmodstanden.
  • Kraft: Dine muskler skal kunne udvikle mest mulig kraft igennem pedaltråddet (når man træder i pedalerne)

Vil du blive meget klogere på fordelene ved en triathlon cykel, samt cykelteknik og træningsprogrammer, så vil jeg klart anbefale, at du køber bogen ’’ TRI – Den ultimative træningsbog’’ af Torbjørn Sindballe. Han har skrevet et virkelig godt kapitel om hele emnet på 27 sider.