Beregn BMI

Kost Livsstil Vægttab
Beregn BMI

Hvad er BMI?

BMI er en forkortelse for ’’Body Mass Index’’ og er en matematisk måde at vurdere, om din kropsvægt er normal i forhold til din højde. Body Mass Index giver en indikator på, om du er for tynd, tyk eller lige tilpas. Et BMI-tal er ikke den endelig sandhed i forhold til din kropsvægt, men er en officiel måleenhed i forhold til kropsvægt. BMI skal ses som et tegn på, om din vægt er sund og normal, eller om du skader din krop og helbred ved at være undervægtig eller overvægtig. BMI-tal er mere præcist end dine tal på badevægten, da udregningen af BMI tager din højde i betragtning.

Hvordan beregner man BMI?

Det er nemt at beregne din BMI, hvis du kender sin vægt og højde. Du beregner sit BMI-tal ved denne formel: BMI-tal = (Din vægt i kg) / (Din højde i meter) x (Din højde i meter)

Her kan du se et eksempel på udregningen af BMI, hvis du tager udgangspunkt i en person, der vejer 97 kg og har en højde på 179 cm.

Eksempel på at anvende BMI formlen: 97 / (1,79*1,79) = 30,27

I ovenstående eksempel er personen ” svært overvægtig ‘‘, da Body Mass Index er over 30.

Nedenstående BMI calculator er udviklet til, at du let kan indtaste din vægt og højde (I centimeter når det er i BMI calculator), hvorved du nemt kan beregne dit BMI. Meget nemmere bliver det vist ikke.

Når du har beregnet dit BMI, kan du i nedenstående skema se, hvad din vægt status er. Se i tabellen, om du bør overveje at tabe dig (BMI over 30) eller tage på i vægt (BMI under 18,5) for din sundheds skyld, så du kan minimere risikoen følgesygdomme. Læs her om hvordan du beregner dit kaloriforbrug. 

BMI statusskema
BMI-STATUS

BMI-skema

I nedenstående BMI-skemaoversigt kan du få et overblik, hvis du ønsker at vide, hvor meget du skal tabe dig eller tage på, hvis du vil flytte din vægt status. Her er udregninger af BMI lavet for forskellige vægtklasser og højder i centimeter.

BMI skema
BMI-SKEMA

Hvis du vil havde det helt præcise tal, skal du selv udregne BMI i forhold til din højde og vægt.

Hvad er ulemperne ved at beregne Body Mass Index?

Som skrevet tidligere, er Body Mass Index ikke den endelige sandhed i forhold til at vurdere din vægt status, da der er ulemper ved formlen. Nogle af ulemper ved BMI bliver her beskrevet:

  • Din vægt svinger – Det er vigtigt, at du kender din vægt meget præcist, da den kan svinge meget under forskellige omstændigheder. Din vægt kan svinge i forhold til indtag af mad og svedtab, samt hvornår på dagen du stiller dig op på badevægten. Så hvis du skriver en forkert vægt i din udregning af BMI, så kan det give dig et forkert tal. Så det er vigtigt, at du er opmærksom på det.
  • Tager ikke højde for fedt eller muskelmasse – Et stort problem ved BMI-formlen er, at den ikke tager højde for kroppens sammensætning af fedt og muskelmasse. Muskler vejer nemlig mere end fedt. Det kan betyde, at en veltrænet person med lidt fedt på kroppen, kan få et meget højt BMI-tal og fremstå som overvægtig, hvilket måske slet ikke er tilfældet. Så det er også vigtigt, at du er opmærksom på denne ulempe ved BMI, når du beregner den.
  • Dit BMI tager ikke højde for, hvor din fedtfordeling er på kroppen – Hvordan dit fedt fordeler sig på kroppen, har en betydning for, om det er godt eller dårligt for din sundhed. I forhold til mænd og kvinder, så er vi anatomisk forskellige, da der er forskel på, hvor store ens fedtdepoter er på kroppen. Men hvis du har meget fedt omkring maven, er det mere usundt, end hvis du har mere fedt på lår, baller eller hoften (det er langt sundere).
  • Endnu en ulempe ved BMI er, at den ikke tager højde for alder. Når vi bliver ældre, så falder ens muskelmasse og vægten kompenseres med en større fedtmængde, hvilket der ikke tages højde for. Konsekvensen er, at hvis du er en ældre person, så kan du måske beregne dig til en normal/sund BMI, men andelen af fedt i kroppen kan vise sig at være usund. Så hvis du er oppe i årene, skal du være opmærksom på dette.

Køb en badevægt 

Du kan i dag købe badevægte, som tager højde og vægt i betragtning, hvorved de kan beregne din BMI og fedtprocent. Rent faktisk kan du købe en badevægt, der nærmest kan lave en hel kropsanalyse, samt sende dataene til din mobil, så du nemt kan følge din udvikling i vægt og dit BMI. Det kan være en motivationsfaktor til, at det er nemmere at nå ens mål, hvad enten det er at tabe sig eller tage på i vægt.