Guide om energi gels

Triathlon
Guide om energi gels

I forbindelse med triathlon og anden ekstremsport hvor du er aktiv i flere timer, har kroppen brug for energi undervejs, sådan den kan holde til anstrengelserne. Indtagelse af energi gels er en nem og effektiv måde at give kulhydrater til kroppen, så energidepoterne ikke løber tør for energi. Nedenfor kan du læse mere om energi gels og om hvordan du bør indtager dem, samt hvilke mærker du bør overveje at købe.

Hvad er energi gels? 

Energi gels anvendes som et energitilskud, der hovedsageligt består af en masse kulhydrater. Energi gels indeholder typisk tre former for kulhydrater: glukose, maltodextrin og fruktose. Alle disse kulhydrat former er letoptagelige, hvilket gør at kroppen hurtig kan omsætte dem til energi, hvilken gør at nytteværdien er høj. De fleste energi gels indeholder en tyk og klistret væske, som giver mærkelig konsistens. Du vil dog hurtig vende dig til konsistensen efter indtagelse af et par stykker.

Udover kulhydrater kan energi gels indeholde koffein, elektrolytter og proteiner. 

Elektrolytter er naturlige salte (mineraler), som kroppen bruger til at holde den optimale væskebalance. Under træning eller konkurrence sveder du disse naturlige salte ud af kroppen, hvorfor det er vigtigt, at du husker at indtage elektrolytter særligt om sommer, når det er rigtigt varmt og du sveder endnu mere. Om sommer kan det dermed være en fordel at købe energi gels der indeholder elektrolytter.

Koffein i energi gels hjælper til forbedre ydeevnen, da både kroppen og hjernen får et energi boost. Du kan dog få dårlig mave, hvis du indtager koffein i store mængder. 

Energi gels er et godt alternativ til energibarer og energidrik. Løbere, cykelryttere og triatleter kan med fordel anvende energi gels for at fylde deres energidepoter op under konkurrence eller længerevarende træning. 

Så skal du løbe marathon eller gennemfører en Ironman, kan energi gels virkelig hjælpe dig!

Hvordan indtager du en energi gel? 

Energi gels åbnes ved at toppen af emballagen rives op, hvorefter du kan presse væske-indholdet ind i munden. Indtag væske (vand) og synk. Drik rigeligt med væske (2-3 store mundfulde) efter indtagelse af en energi gel, så kroppen hurtigere optager energien. Samtidig mindsker det risikoen for, at du kommer til at døje med maveproblemer. 

Det tager typisk 10 – 15 min før du mærker en energi effekt. Så husk at indtage en gel, før du er gået sukkerkold. Er du først gået sukkerkold er det reelt for sent. Så træn med indtagelse af energi gels og få styr på, hvad der virker for dig. Samtidig vender du mavesækken til at kunne indtage gels.

Hvor ofte skal du indtage energi gels? 

Indtag energi gels med et vis mellemrum, så koncentrationen ikke bliver for stor. Indtag dem gerne med mindst 45-60 minutters mellemrum. Indtager du flere end kroppen kan forbrænde, vil du med stor sandsynlighed opleve maveproblemer. Det er vigtigt at du doserer dit indtag af kulhydrater korrekt.

Planlæg inden træning eller konkurrence hvor tit du bør indtage energi gels, så du hverken har for mange eller for få med. Det hjælper dig samtidig med at huske på, at du skal huske at indtage dem, før du eventuelt vil have gået sukkerkold. 

Uanset hvad din krop teoretisk kan optage er det vigtigt, at du altid tester din energiplan i træningen. Ellers kan det have store konsekvenser på selve konkurrencedagen.  

Hvad er en ISO gels? 

ISO gel er også en energi gel, men indeholder mere simple sukkerarter (kulhydrater) og et større vandindhold, hvilket gør dem lettere at indtage. De kan indtages uden væske, hvilket gør dem velegnet til løber, der ikke har adgang til vand på løbeturen eller konkurrencen. Fordi vandindholdet er større, er konsistensen tyndere og lettere at indtage. 

ISO gels er mere skånsomme for maven, så hvis du døjer med maveproblemer ved indtage af almindelige energi gels, kan du istedet prøve ISO gels. 

Hvilken smag kan du vælge? 

Der bliver hele tiden udviklet nye smagsvarianter. Der findes helt sikkert en smagsvariant, du kan li. Her nævnes blot nogle af smagsvarianterne: 

– Hindbær.     – Banan.     – Cola.    – Vandmelon.   – Lemon.    – Kirsebær.    – Kaffe.     – Blåbær.    – Salt karamel.

Smagen har ingen betydning for effekten af energi gels, så her skal du bare gå efter den smagsvariant du bedst kan lide. Der findes en lang række af forskellige producenter af energiprodukter, som hver har deres kendetegn på markedet. Nedenfor kan du læse om tre forskellige producenter, der alle laver gode energi gels og har gjort det i mange år. 

Purepower energi gels

Purepower er en dansk virksomhed, der udvikler energitilskud med henblik på at hjælpe triatleter til at performere på højeste niveau. Deres produkter bliver udviklet i samarbejde med danske top atleter, hvorved de har nogle af de bedste produkter på markedet. 

Purepower energi gels indeholder masser af kulhydrater og ingen fedt. De er nemme at åbne på farten, hvilket kan gøres med en enkelt hånd. 

De kan købes i fire smagsvarianter; hindbær, vandmelon, cola og citrus-te. Deres energi gels smager fantastisk, især deres cola variant. 

GU energi gels 

GU Energy Labs er en amerikansk virksomhed, der fremstiller præstations ernæringsprodukter, især energi gels. De er også kendt for deres chews og stroopvafler, der virkelig også smager godt og kan bidrage med energi til dig i fast form. 

De er især kendt for deres gode og specielle smagsvarianter, der er glutenfri. For energiprodukter må gerne smage godt, når du er presset under træning eller konkurrence, og apetitten måske ikke er så stor.

Nogle af deres specielle smagsvarianter: Tutti frutti, chokolade/mint, skumfidus og fransk toast. 

High5 energi gels

High5 er en engelsk virksomhed, der er kendt og værdsat i sportsverden. Mærket er grundlagt tilbage i 1994 af to triatleter, som på egen krop kunne mærke behovet for tilførsel af kulhydrater på længerevarende sportsudøvelse.

High5 energi gels er fremstillet i meget ‘’normale’’ smagsvarianter. De smager “okay”, men har en smule syntetisk smag i forhold til Purepower og GU. 

De har fremstillet mange  varianter med elektrolytter og koffein, så der helt sikkert nogle, der passer til dig. 

De er billigere end Purepower og GU, så hvis du ikke ønsker at bruge en masse penge på energitilskud, så skal du købe High5 energi gels. 


En kommentar til “Guide om energi gels”

Der er lukket for kommentarer.