Bliv klogere på fordelene ved kompressionstøj

Sportspleje
Bliv klogere på fordelene ved kompressionstøj

Efter en veloverstået træning, kan du med fordel påklæde dig kompressionstøj, hvis du vil fremskyde restitutionen. Selvom det endnu ikke er videnskabelig bevist, at kompressionstøj har en restituerende og præstationsfremmende effekt, oplever mange sportsfolk og motionister at kompressionstøj har en positiv effekten. 

Kompressionstøj kan bruges efter alle former for fysisk aktivitet og virker umiddelbart efter ibrugtagning. Prøv kompressionstøj på din egen krop, og mærk efter om det har en positiv effekt hos dig. Læs artiklen her og bliv klogere på, hvad kompressionstøj er og hvordan det virker.

Hvad er kompressionstøj?

Ordet kompression betyder “presse noget sammen”. Tøj med kompressionsvirkning sidder ultrastramt om huden og skaber dermed et strategisk tryk (kompression) på udvalgte muskelgrupper. Det forstærker venernes funktion, så der ikke ophobes blod. 

Hvor godt kompressionstøj virker, kan helt klart afhænge af kvaliteten af tøjet. Det er således nødvendigt at købe tøj, der er syet efter kroppens anatomi og presser på de forskellige muskler, hvor tøjet sidder. Iførelse af tætsiddende tøj er ikke ensbetydende med at kompressionseffekt kan opnås.  

Kompressionstøj fås som hele og halve ben, kort- og langærmet T-shirts, løse ærmer, strømper osv.

Hvordan virker kompressionstøj? 

Kompressionstøj virker ved at pres på udvalgte muskler, hvorved blodcirkulationen forbedres og sætter gang i produktionen af hvide blodlegemer, der hjælper kroppen med at restituere. Ved at øge blodcirkulationen kan blodet mere effektivt afgive næringsstoffer og ilt, samtidig med at affaldsstoffer/mælkesyre fjernes. 

Straks efter du har iklædt dig kompressionstøj, vil det begynde at virke. For at opnå den bedst mulig effekt, bør du have tøjet på i 30-120 minutter. 

Kompressionstøj

Kompressionstøj er blevet en vigtig del af mange sportsfolks og motionisters garderobe. Alle vil kunne benytte sig af kompressionstøj under og efter træning. Der er nemlig ingen klar retning for, hvem der skal/kan bruge kompressionstøj til træning, samt hvem der ikke skal/ ikke kan bruge det. Det vigtigste er, at du føler dig tilpas, når du har iklædt dig tøjet. 

Her er de mest populære kompressionsprodukter: 

Kompressionstights

Især mange piger og kvinder anvender kompressionstights til deres fitness træning, da disse tights giver kroppen støtte. De er særlig gode til løb og højintensitetstræning. Med et par kompressionstights er du klædt på til løbeturen om du er kvinde eller mand. 

Kompressionsstrømper til løb 

Kompressionsstrømper er virkelig blevet populære de seneste år, da flere og flere løber mærker en effekt i form af et hurtigere løb, da blodcirkulationen øges, således blodet nemmere løber fra ven og fødder til hjertet. Så hvis du løber meget, eller træner op til en halvmarathon eller marathon, vil kompressionsstrømper sikkert være et godt køb for dig. 

Kompressions T-shirt

En kompressions T-shirt kan med fordel anvendes som det inderste lag til træning. Du kan både købe kompressions T-shirt med korte og lange ærmer, afhængig af hvad du foretrækker. Hvis du ikke anvender den under selve træning, kan den være god at iklæde sig efter en hård omgang fitness træning, hvor du har brugt overkroppen. 

Arm sleeves med kompression 

Arm sleeves med kompression giver en behagelig, effektiv og langtidsholdbar kompression under fysisk kværende sport. Resultatet er, at dine armmuskler kan præstere i længere tid og restituerer hurtigere. 

Effekten ved kompressionstøj

Som nævnt i starten er der endnu ikke videnskabelige beviser for, hvilken effekt kompressionstøj har. Men spørger du de fleste sportsfolk og motionister, så er der en del fordele. Her er blot nogle af dem: 

Iført kompressionstøj under træning:

  • Øget udholdenhed
  • Mindre træthed i musklerne
  • Mindre risiko for muskelskader

Iført kompressionstøj efter træning: 

  • Hurtigere restitution af kroppen
  • Forbedret blodcirkulation 
  • Øget velvære efter træning
  • Reducerer træthed og hævelser

Tøjet har kun effekt, når størrelsen er helt korrekt, og materialet skal være fordelt jævnt og uden folder på den del af kroppen, hvor det sidder.

Hvilke mærker skal du købe? 

Når du skal købe kompressionstøj, er kvaliteten utrolig vigtigt. Køb tøj fra anerkendte sportsmærker, der har specialiseret sig på kompression over flere år. Her kan blandt andet nævnes SELECT, 2XU, CEP og Compressport.

Prøv eventuelt recovery boots

Anvendelsen af recovery boots har fundet stor popularitet blandt atleter, fitnessentusiaster og genoptræningsspecialister, der ser dem som en værdifuld ressource til at optimere restitutionen, forbedre præstationen og reducere risikoen for skader. Recovery boots benytter sig af avanceret teknologi, herunder intermitterende pneumatisk kompression, for at levere målrettet tryk på fødder, ankler og lægge. Denne terapeutiske kompression hjælper med at forbedre blodcirkulationen.

Køb af recovery boots kan betragtes som en god idé af flere grunde, især for dem, der er engagerede i intens fysisk aktivitet, sportsudøvere eller personer under genoptræning. Her er nogle af fordelene, der ofte nævnes:

  1. Reducerer muskelsmerter: Recovery boots anvender kompression og massage, hvilket kan hjælpe med at mindske muskelsmerter og ømhed efter træning eller sportsaktiviteter.
  2. Forbedrer blodcirkulationen: Den intermitterende kompression i støvlerne kan øge blodcirkulationen i benene, hvilket igen kan fremskynde transporten af næringsstoffer og ilt til musklerne og hjælpe med at fjerne affaldsprodukter.
  3. Fremskynder restitution: Ved at stimulere lymfesystemet hjælper recovery boots med at fjerne affaldsstoffer, herunder mælkesyre, hvilket kan bidrage til en hurtigere restitution mellem dine træningssessioner.