Hvad er padel?

Padel
Hvad er padel?

Padel er en sport, hvor man kombinerer tennis og squash. I Danmark er det en forholdsvis ny sport, der er ved at blive virkelig populær hos danskerne. Padel kan spilles af alle og er en nem og hurtig sport at lære. De fleste lære de grundlæggende færdigheder (slag) inden for 30 min. Men har du spillet tennis, squash eller badminton, har du en klar fordel.

Padel er en sjov og vanedannende sport, der giver dig sved på panden. Det er samtidig en meget social sport, da man spiller 2 mod 2. Der scores point, når bolden hopper to gange på modstandernes banehalvdel eller bolden skydes uden for padelbanen. Læs mere om padel reglerne her.

Padel spilles på en lukket padelbane der er 10 x 20 meter og opdelt af et net på midten. Padelbanen er omgivet af vægge lavet i glas og metalgitter. Bagvæggene og dele af sidevæggene er af glas, mens resten af sidevæggene og toppen af bagvæggene, er dækket af metalgitter. Det er tilladt at anvende væggene under selve spillet, som det er også er i squash. Størrelsen på en padelbane er en tredjedel af en tennisbane. 

Padel spilles med et padel bat, der typisk er lavet af kulfiber, carbon og glasfiber. Battet har ingen strenge, som du kender det fra en tennisketcher. Det er heller ikke almindelige tennisbolde, man spiller med. Padel bolde er mindre og har et mindre tryk. Vil du læse mere om, hvilket padel bat du bør købe, kan du læse artiklen her. 

Padel er en helårs aktivitet og kan spilles på både inden- og udendørs padelbaner. I Danmark findes flest indendørs padelbaner, hvilket skyldes det danske vejr. 

Hvor kan man købe padel udstyr? 

Efter at flere og flere danskere begynder at spille padel, begynder flere og flere webshops at sælge padel udstyr. Der er også kommet nye webshop til de seneste år, der udelukkende sælger padel udstyr. Du kan købe dit udstyr mange forskellige steder på nettet, men hvis du hellere vil købe det i fysiske butikker, forhandles det hos Sport24 eller Sportmaster. 

Her bliver du præsenteret for tre webshops, der alle sælger padel udstyr. De sælger padel bat, padel bolde, padel tasker og padel sko. 

Hedder det padel eller padel tennis? 

Det hedder padel. Mange i Danmark kalder det dog padel tennis, men det er en fejl. Grunden til at mange nok stadigvæk kalder det padel tennis skyldes, at man i Danmark introducereder sporten under dette navn. Samtidigt er det nemmere at forklare andre sporten, hvis man kalder det padel tennis, da alle kender til tennis. 

I resten af verden kaldes sporten konsekvent for padel og flere danske udøvere begynder også at gå væk fra at kalde det padel tennis. Så næste gang en af dine venner, kollegaer eller en fra familien snakker om padel tennis, må du gerne rette dem. Det hedder nemlig kun padel. 

Hvor stammer padel sporten fra? 

Padel sporten stammer fra Mexico, hvor den blev opfundet i 1962 af Enrique Corcuera. Dengang var padelbanen 25 meter lang og omgivet af mure på alle sider. Der blev spillet med ketsjere uden strenge og med tennisbolde. Dermed blev padel sporten opfundet. 

I 1974 kom padel sporten til Spanien. I dag er sporten mest populær i Spanien og Latinamerika, men er under stort vækst i mange europæiske lande, hvor flere og flere begynder på sporten. Især i Danmark er sporten ved at blive populær.

Hvor kan man spille i Danmark? 

I dag er det muligt at spille padel mange forskellige steder i Danmark, da der er blevet opført mange padelbaner siden den første i Fredericia i 2007. Der bliver også hele tiden opført nye baner. Se her en liste over, hvilke byer der har inden- og udendørs baner.

I disse byer kan du på nuværende tidspunkt finde padelbaner: 

København
Aarhus
Skive
Viby
Kolding
Herlev
Odense
Jyllinge

Ballerup
Svendborg
Vorbasse
Videbæk
Vester Skerninge
Sindal
Svendborg
Slagelse

Tarm
Søborg
Hillerød
Randers
Silkeborg
Dragør
Ebeltoft
Holbæk
Rudkøbing

Her er en video, der forklarer hvad padel er for en sport.

Information til denne artikel er blandt andet hentet fra danskpadelforbund.dk, hvor du kan læse meget mere om padel.