Forbrænding ved cykling

Cykling
Forbrænding ved cykling

En cykeltur er rigtig god motion, hvis du vil have pulsen op og dermed forbrænde kalorier. Under cykling bruges mange af de store muskelgrupper, hvorved forbrændingen ved cykling er høj. Læs her i artiklen om, hvordan du beregner, hvor mange kalorier du forbrænder ved cykling.

Hvor mange kalorier forbrænder man ved cykling?

Svært spørgsmål at besvare! Kalorieforbrænding ved cykling er individuel og afhænger af en række forskellige faktorer. F.eks:

 • Din kropsvægt
  – Jo mere du vejer, jo flere kalorier forbrænder du.
 • Distancen på cykelturen
  – Jo længere du cykler, jo flere kalorier forbrænder du.
 • Gennemsnitsfart for cykelturen
  – Jo højere træningsintensitet, jo flere kalorier forbrænder du.

Udover ovenstående faktorer (der er målbare), kan faktorer som kondition, din krops forbrændingssystem og din cykel, påvirke hvor mange kalorier du forbrænder ved cykling. Der er så mange faktorer, at det er umuligt at beregne helt præcist, hvor mange kalorier du forbrænder under din cykeltræning eller på din daglige ture.

En tommelfingerregel er dog, at almindelige cyklister forbrænder ca. 10 kalorier for hvert minut, hvis der cykles med et moderat højt tempo. De fleste vil dermed forbrænde 600-700 kalorier i timen, hvis tempoet er moderat højt under hele cykelturen. Cykler du i et roligt tempo på en forholdsvis flad rute, forbrænder du omkring 500 kalorier i timen. Er du en af de mange danskere, der har anskaffet dig en elcykel, så forbrænder du kun 300-350 kalorier i timen.

Bonusinfo: En Tour De France-cykelrytter forbrænder ca. 1100-1300 kalorier i timen under en etape.

En anden måde hvor du kan beregne, hvor mange kalorier du nogenlunde forbrænder ved cykling, er ved denne formel:

Kalorier pr. times cykling = Kropsvægt (kg) x kilometer (km) x 0,4

Tallet 0,4 bruges til at beregne, hvor mange kalorier som forbrændes pr. kilo for hver kilometer, som du cykler. Ifølge forskere og eksperter kan tallet svinge mellem 0,30 – 0,50, men 0,4 er det mest nøjagtige i forhold til almindelige motionscyklister.

Eksempler:

 • En person med en kropsvægt på 70 kg, der cykler en cykeltur på 30 km vil forbrænde ca. 840 kalorier.
 • En person med en kropsvægt på 95 kg, der cykler en cykeltur på 30 km vil forbrænde ca. 1140 kalorier

Ovenstående eksempler viser meget klart, at person med den største kropsvægt forbrænder mere end personen med laveste kropsvægt.

Køb en cykelcomputer

Ved mange af de nyeste cykelcomputere kan du indtaste din højde og vægt, hvorved den efter din cykeltur kan beregne, hvor mange kalorier du har forbrændt. Køber du en cykelcomputer med kadence og wattmåling, vil kalorieforbruget blive meget præcist.

Udover at kunne beregne din forbrænding ved cykling, kan cykelcomputer meget mere! Du kan se din fart, distance, tid og planlægge en rute på de dyreste modeller. Hvis du ikke allerede cykler med en cykelcomputer, vil jeg klart anbefale dig at købe en, da cykelturen bliver sjovere og motivation stiger til at cykle stærkt og langt.

Vil klart anbefale at købe en cykelcomputer fra Garmin, da de laver topklasse modeller og har gjort det i mange år.

Husk altid cykelhjelmen når du cykler.