Smukke vandreruter i Europa

Vandring
Smukke vandreruter i Europa

Europa som kontinent består af 46 lande med mange forskelligartede landskaber, hvilket giver en masse smukke vandreruter. Skridt for skridt kan du opleve naturen og få gode oplevelser. F.eks vandre i dale, bjerge, drikke forfriskende vand fra en bjergsø, se langt ud over åbne horisonter og se dyr, der ikke lever i Danmark. En masse naturoplevelser, der kan hjælpe på at skubbe bekymringerne væk og leve i nuet.

Køb bogen “Turen går til Europas smukkeste vandreruter”

En bog om vandring i Europa på hele 269 sider, der beskriver og viser billeder af 39 smukke vandreruter. Vandreruterne i bogen spænder meget bredt. Alt fra korte og lette vandreture, til de mere ekstreme ture. Det er dermed en bog til alle niveauer af vandring. 

Bogen er virkelig gennemført og ekstrem flot lavet. Masser af billeder og kort af de forskellige ruter, hvor der gives flere gode tips til, hvad du kan forvente og bør se på ruten. 

Efter at have læst og set billederne i bogen, får du lyst til at skulle vandre alle ruterne. 

Denne artikel er skrevet med inspiration fra bogen. Vil virkelig anbefale at købe den, hvis du drømmer om at komme ud og vandre på nogle af de smukke vandreruter i Europa.

5 vandreruter i Europa

Island – Laugavegur

Længde: 80 km
Varighed: Ca. 6 dage
Højdemeter: 4700

Islands mest kendte trekkingrute, som er populær og tiltrækker mange vandrere om sommeren, hvor hytterne langs ruten er fuld belastet. Ruten viser de islandske urlandskaber og den ubegribelige smukke natur, hvor du skal krydse floder undervejs. 

På ruten vil du også opleve, at landskabet og naturen hele tiden forandre sig. Der er bjerge dækket af både sne, mos og aske. Du vil kunne opleve vandfaldet “Skogafoss”, der regnes for at være det smukkeste vandfald på Island.

I vintersæsonen anbefales ruten kun til hærdede og meget rutinerede vandrere, mens andre bør planlægge at gå i juli eller august.
Laugaveruten skal ikke undervurderes. Medbring gerne et par ekstra vandrestøvler, da mange vandløb skal krydses undervejs. Regntøj og varm tøj af høj kvalitet skal medbringes, samt en god og varm sovepose, da det kan blive rigtig koldt om natten på Island. 

Det er muligt at overnatte i hytter eller eget telt på ruten. Ønsker du overnatning i en hytte, er det en god ide at lave en reservation hjemmefra. 

Vandring på Island

Sverige – Kungsleden

Længde: 440 km
Varighed: Ca. 26 – 35 dage
Højdemeter: 1124

Sverige har faktisk rigtig mange spændende vandreruter, så det er oplagt at kigge over til nabolandet. Kungsleden bliver anset som en af de smukkeste trekking-ruter i verden. Sveriges såkaldte “Kongevej” til vandrere, der vil opleve den vidunderlige natur. 

På Kungsleden kommer du igennem mange nationalparker. De fleste folk vælger at starte ruten i Abisko Nationalpark ved Lappland, hvor det meste af naturen er uberørt af mennesker. 

Kungsleden består af meget varieret landskab, hvor du kommer til at gå på bjerge og ved siden af floder. Det vil også været muligt at opleve dyr på vandreturen, fx. rensdyr og elge 

Ruten er velegnet til begyndere og det anbefales, at du planlægger din tur mellem juni – september. Du skal forvente, at der skal krydses iskolde floder og vandløb, så pak et par ekstra vandrestøvler. Temperaturen svinger også meget, så pak tøj efter alt slags vejr.

Det er muligt at overnatte i telt eller i hytter langs ruten. Find ud af hvilke der er bemandet i den pågældende periode, da det svinger. På strækningen Jokk – Jäkkvik – Ammarnäs er et telt nødvendigt, da der ikke findes mange hytter på denne del af ruten. Skal du være sikker på at få en hytte, skal det bookes i god tid inden turen. 

Vandring på Kungsleden i Sverige

Spanien – Mallorca GR211

Længde: 150 km
Varighed: Ca. 9 dage
Højdemeter: 13.000


GR221 er en historisk vandrerute, hvor du kommer til at gå i uberørte områder på Mallorca. Ruten beskrives som utrolig smuk, der byder på storslåede udsigter over bjerglandskaber og over kyster med mange små bugter, hvor havet er helt blåt. Vandreruten består af mange bjerge og har en del højdemeter. Som ved Tour du Mont Blanc, kræver det en god kondition og viljen til gå mange højdemeter, hvis du vil opleve denne smukke vandretur. En udfordrende, men ikke en særlig teknisk og vanskelig rute.

På vandreturen gennem Serra de Tramuntana er et af højdepunkterne, at besøge klosteret Lluc der er omgivet af et idyllisk naturlandskab. Et populært mål, fordi du kan klatre ned i Torrent de Pareis, som er en af Europas dybeste slugter. 

I sommermånederne bliver der meget varmt på Mallorca, så det anbefales, at gå GR211 mellem marts og maj, hvor temperaturerne er mere velegnet til vandring. Der findes gode overnatnings- og forplejningsmuligheder på ruten, men tjek gerne op på dette inden start.

Vandring på Mallorca

Frankrig, Italien & Schweiz  – Tour du Mont Blanc

Længde: 170 km
Varighed: Ca. 11-14 dage
Højdemeter: 10.000

Tour du Mont Blanc er den store klassiske alpine vandretur, hvor du kommer gennem hele tre lande. Du kommer til at opleve storslåede bjerglandskaber, mens ruten går op og ned. Turene gennem de forskellige bjergpas er ufarlige, ligesom hele vandreruten selvfølgelig er.  

Mount Blanc kaldes “det hvide bjerg” og er 4.810 meter, hvilket er det højeste bjerg i Alperne. 

Vandreruten er til de mere erfarne vandrere, der er i stand til at gå mange højdemeter og i op til syv timer om dagen.

Dette er blot en anbefaling, for hvis du ikke har en god kondition, når du starter, vil du højst sandsynlig have det ved slutningen af turen.

Det er kun i en kort periode om året hvor det er muligt at gå vandreruten (midt juni – midt september). Perioden afhænger af, hvornår hytterne er tilgængelige. De er dog tit overfyldte og optaget i højsæsonen, da Tour du Mont Blanc tiltrækker mange vandrere hvert år. Tjek i hvert fald op på dette inden afrejse. 

Det er en god ide at købe alpint udstyr, især tøj til alt slags vejr og robust fodtøj.

Vandring på Tour du Mout Blanc

Tyskland – König-Ludwig-Weg

Længde: 121 km
Varighed: Ca. 6 dage
Højdemeter: 1480 m opstigning og 1650 m nedstigning.

Denne vandrerute begynder i Berg, hvor den tidligere konge Ludvig II døde natten mellem den 12. og 13. juni i 1886. Turen ender i Starnberg ved kongens største værk, Schloss Neuschwanstein, et spektakulært slot i smukke naturomgivelser. Du vil vandre gennem en af Bayerns smukkeste regioner med øje for målet: Ludvig II’s drømmeslot. 

På vandreturen vil du kunne opleve udsigt til Alperne, før du kommer til den gamle bydel i Füssen, der byder på næsten alt, hvad der skal til at få den perfekte ferie.

Det er muligt at gå ruten hele året, men den er klart smukkest om foråret eller efteråret, hvor der er mange flere farver i naturen. Turen er god til alle, der gerne vil vandre, da den let at gå. Et par gode vandrestøvler og regntøj, så er du klar. 

Det er muligt at overnatte på hoteller eller pensionater på ruten, hvor det kan anbefales at reservere et par dage i forvejen.

Håber du kunne li artiklen om smukke vandreruter i Europa, hvis det er et “ja”, kan du finde flere om vandring her. 

Vandring til Schloss Neuschwanstein