Badminton er blandt Danmarks populæreste motionsform, da den kan dyrkes uanset alder og er velegnet som familiesport. For at kunne spille en god badmintonkamp, er det vigtigt at kende til reglerne i badminton: serverækkefølge, serve regler, banens størrelse og point. Lær badminton reglerne at kende her i artiklen.
Spilleregler og point
I en badmintonkamp spilles bedst af tre sæt. Et sæt vindes af den spiller, der først scorer 21 point. Der scores point ved hver vundet bold, så både den servende og modtagende spiller kan vinde et point. En duel vindes, hvis modstanderen begår en “fejl” (berør fjerbolden med kroppen, rammer den to fjerbolden to gange eller nettet berøres under duellen), skyder fjerbolden udenfor banen (linjerne er en del af banen) eller den ophører med at være i spil, fordi den rammer gulvet på modstanderens banehalvdel. Vinderen af duellen starter med at serve ved næste duel.
Hvis stillingen bliver 20-20 i et sæt, vindes sættet af spilleren, som først opnår en føring med 2 point. Hvis stillingen bliver 29-29, vindes sættet af spilleren, som vinder det næste point (dvs. 30 point. ). Vinderen af et sæt server først ved næste sæt.
Efter hver sæt skifer spillerne banehalvdel. Kommer kampen ud i tredje sæt, skifter spillerne side, når en spiller har fået 11 point i tredje sæt.
Badmintonbanen
En badmintonbane er 5,180 m x 13,4 m under en single kamp (1 mod 1) og 6,1 m x 13,4 m under en doublekamp (2 mod 2). Banen er delt op i to adskilt af et net.
I single kampe spilles til den inderste linje i siderne og den bagerste linje i længden.
I double kampe spilles der til de yderste linjer både i siden og i længden. Der er en undtagelse i forhold til serven i double, hvor fjerbolden ikke må komme længere end til den inderste linje i længden.
Badminton serveregler
Der trækkes altid lod om, hvem der starter med at serve ved kampens begyndelse. Forskellige lodtrækningsmetoder kan anvendes. Viden af lodtrækningen har den fordel, at han/hende enten må vælge, hvem der starter med at serve eller banehalvdel. Vælges banehalvdelen, må modstanderen bestemme, hvem der server. Vælges serveretten, må modstanderen vælge banehalvdel.
I badminton serves der altid diagonalt over nettet. Hvis serveren har nul eller et lige antal point i det pågældende sæt, serves der fra højre felt. Hvis serveren har et ulige antal point i det pågældende sæt, serves der fra venstre felt.
Hvis der serves i nettet eller udenfor banen, er serven tabt og modstanderen scorer point.
Under serveren skal ketcherhovedet pege ned af ved kontakt med fjerbolden. Fjerbolden skal træffes under det nederste ribben, ellers er det tale om en fejl serve.
Single regler
Under en single badmintonkamp spilles til den inderste linje i siderne og den bagerste linje i længden
(det samme er gældende ved serve).
Hvis serveren vinder en duel, scorer serveren point. Havde serveren inden duellen fx 8 point (servet fra højre felt), har serveren nu
9 point og skal serve fra venstre felt.
Hvis modtageren af serveren vinder en duel, scorer han/hende et point og skal nu serve.
Double regler
Double reglerne i badminton er næsten de samme som single reglerne. Der er en forskel i forhold til banen og serverækkefølgen.
Under en double badmintonkamp spilles der til de yderste linjer både i siden og i længden (under selve serveren spilles til en inderste linje).
Alle skal serve i double efter en bestemt serverækkefølge. Spiller 1 og 3 vinder retten til at serve ved stillingen 0-0. Herefter følger serverækkefølgen: Spiller 1, 2, 3 og 4.
Hvis serveparten vinder en duel, scorer de et point. Serveren skal nu igen servere fra modsatte servefelt. Dvs. at samme spiller bliver ved med at serve, til de har tabt duellen. Når serveretten genvindes, er det spiller 3, der server.
Den spiller fra modtagerparten, som servede sidst, skal blive stående i det servefelt, hvorfra vedkommende servede sidst. Spillerne på banen skifter kun servefelt/modtagerfelt, når de har servet og vundet et point.
Fairplay og god opførsel i badminton
Fairplay er at overholde reglerne og respektere sin modstander, så det bliver en god og retfærdig badmintonkamp. Følg nedenstående punkter når du spiller badminton.
- Ønsk hinanden en god kamp før og efter kampen med håndtryk
- Døm fair. Fairplay vil sige, at du er ærlig og retfærdig når du dømmer om fjerbolden er ude eller inde. Selvom det ikke er til din egen fordel. Ved tvivl skal modstanderen have pointet.
- Man må gerne juble over et vundet point. Husk blot at du ikke må håne modstanderen.
- Klap eller juble ikke, hvis pointet skyldes en uprovokeret fejl fra modstanderen.
- Du må ikke kaste med ketcheren. Det skal blive i hånden under hele kampen.
Se videoen her, hvis du stadigvæk er i tvivl om reglerne i badminton.