Dyrker du f.eks. fodbold, håndbold, badminton, løb, basketball, volleyball, crossfit eller gymnastik, er risikoen for springerknæ større, da knæet bliver belastet af gentagne spring og hop. Der findes ingen decideret opgørelse over hvor mange, der rammes af springerknæ. Men skaden er desværre ikke usædvanlig og alle kan rammes af skaden.
Det er ikke en farlig skade, men skaden kan være rigtig ubehagelig og det kan i værste fald gøre, at du bliver nødt til at stoppe med din sportsgren eller træning i en længere periode. Skaden fører oftest ikke til slidgigt eller varige knægener ved normal knæbelastning.
Se her en video på 1.23 min, hvor en speciallæge forklarer, hvad et springerknæ er – klik her.
Hvad er symptomerne på springerknæ?
Smerte under eller omkring knæskallen ved aktivitet. Smerten er typisk en skarp stikkende fornemmelse ved knæet, hvilket skyldes en betændelsestilstand.
Ømhed omkring knæet kan også være symptomer på springerknæ, som oftest opstår ved spring, løb eller trappegang.
Smerterne øges ved træning og varer ved under hele træningen, selvom knæet bliver opvarmet.
OPS: Symptomerne og smerterne kan variere meget fra person til person.
Hvorfor kan man få springerknæ?
Springerknæ opstår fordi den store lårmuskel trækker under knæskallen og på skinnebenet, hvilket kan give en betændelsestilstand, når den bliver for stram ved gentagne afsæt/bøjning af knæet. Jo mere knæet bøjes, jo større belastning udsættes muskulaturen for.
Når du under din sport eller træning laver en masse gentagne bevægelser, så belaster du led, sener og muskler omkring knæet, hvorved en betændelsestilstand (inflammation) kan skabes. Dette sker ikke udelukkende ved en enkelt træning, men er en overbelastningsskade der kommer over tid. Dyrk ikke sport eller lav træning, hvis du har ondt i knæet før din aktivitet. Husk at lytte til din krop og husk restitution.
Hvordan behandler man springerknæ?
Behandling af springerknæ kan være en langvarig proces, da det som regel tager 6-9 måneder for senevæv at hele efter en overbelastning. Er du opmærksom og fanger skaden i opløbet, kan man som regel blive symptomfri efter ca. 5-7 uger. Du slipper af med et springerknæ ved at hvile, behandle og genoptræne. Målet er at reducerer smerterne og genvinde den fulde funktion tilbage.
I behandling af springerknæ gælder det først om at fjerne inflammationstilstanden/betændelsen, der udløser smerten. Undgå aktiviteter der belaster knæet og udløser smerten. Hvis du har store smerter, kan det hjælpe at behandle med isposer eller smertestillende. Her kan det anbefales at købe en gel fra Voltaren, der er en smertelindrende gel til led og muskel smerter. Det virker hurtigt og er rigtig effektivt.