Hvad er springerknæ?

Sportspleje
Hvad er springerknæ?

Springerknæ, er en irritationstilstand/betændelsestilstand (inflammation) under knæskallen, der skyldes en overbelastning. Smerten er som regel en stikkende smerte, der er mellem knæskallen og underben. Springerknæ ses typisk ved sportsudøvere og motionister, der belaster knæet med gentagne spring/hop. Her i artiklen kan du læse mere om symptomer på springerknæ og hvordan du kan behandle skaden.

Dyrker du f.eks. fodbold, håndbold, badminton, løb, basketball, volleyball, crossfit eller gymnastik, er risikoen for springerknæ større, da knæet bliver belastet af gentagne spring og hop. Der findes ingen decideret opgørelse over hvor mange, der rammes af springerknæ. Men skaden er desværre ikke usædvanlig og alle kan rammes af skaden.

Det er ikke en farlig skade, men skaden kan være rigtig ubehagelig og det kan i værste fald gøre, at du bliver nødt til at stoppe med din sportsgren eller træning i en længere periode. Skaden fører oftest ikke til slidgigt eller varige knægener ved normal knæbelastning.

Se her en video på 1.23 min, hvor en speciallæge forklarer, hvad et springerknæ er – klik her.

Hvad er symptomerne på springerknæ?

Smerte under eller omkring knæskallen ved aktivitet. Smerten er typisk en skarp stikkende fornemmelse ved knæet, hvilket skyldes en betændelsestilstand.

Ømhed omkring knæet kan også være symptomer på springerknæ, som oftest opstår ved spring, løb eller trappegang.

Smerterne øges ved træning og varer ved under hele træningen, selvom knæet bliver opvarmet.

OPS: Symptomerne og smerterne kan variere meget fra person til person

Hvorfor kan man få springerknæ?

Springerknæ opstår fordi den store lårmuskel trækker under knæskallen og på skinnebenet, hvilket kan give en betændelsestilstand, når den bliver for stram ved gentagne afsæt/bøjning af knæet. Jo mere knæet bøjes, jo større belastning udsættes muskulaturen for.

Når du under din sport eller træning laver en masse gentagne bevægelser, så belaster du led, sener og muskler omkring knæet, hvorved en betændelsestilstand (inflammation) kan skabes. Dette sker ikke udelukkende ved en enkelt træning, men er en overbelastningsskade der kommer over tid. Dyrk ikke sport eller lav træning, hvis du har ondt i knæet før din aktivitet. Husk at lytte til din krop og husk restitution.

Hvordan behandler man springerknæ?

Behandling af springerknæ kan være en langvarig proces, da det som regel tager 6-9 måneder for senevæv at hele efter en overbelastning. Er du opmærksom og fanger skaden i opløbet, kan du som regel blive symptomfri efter ca. 5-7 uger. Du slipper af med et springerknæ ved at hvile, behandle og genoptræne. Målet er at reducerer smerterne og genvinde den fulde funktion tilbage.

I behandling af springerknæ gælder det først om at fjerne inflammationstilstanden/betændelsen, der udløser smerten. Undgå aktiviteter der belaster knæet og udløser smerten. Hvis du har store smerter, kan det hjælpe at behandle med isposer eller smertestillende. Her kan det anbefales at købe en gel fra Voltaren, der er en smertelindrende gel til led og muskel smerter. Det virker hurtigt og er rigtig effektivt.

Voltaren mod smerter

Tung og langsom styrketræning er den mest effektive metode til genoptræning af springerknæ. Således styrkes muskler og senevævet på ny omkring knæet. Lav benpres i et langsomt tempo, hvor vægten er høj (dog ikke så tungt at du kommer til at få en ny overbelastningsskade. Husk det er genoptræning, så kend dine egne grænser for, hvor meget du kan løfte). Der bør aldrig være smerter forbundet med din genoptræning. Husk at lytte til din krop.

Alternativt kan du begynde at svømme eller cykle i et lavt gear, da disse to motionsformer i mindre grad belaster knæet.

Har du ikke et fitness medlemskab eller gider du ikke at svømme eller cykle, kan du lave genoptræningsøvelser på en trappe.

Genoptræningsøvelser på en trappen:

  • Ret op i anklen på det udsatte ben.
  • Med det andet ben går du langsom et trin ned. Gør det i en rolig og kontrolleret bevægelse.
  • Lav øvelsen af 10 trin af 2 omgange hver anden dag.

Husk disse råd i forhold til springerknæ behandling

  • Aflast knæet ved alle aktiviteter, der giver smerter i knæet.
  • Smør med smertelindrende gel fra Voltaren
  • Lav mobilitetsøvelser for lænden.
  • Genoptræning af knæet i form af styrketræning, svømning eller cykling.
  • Det er vigtigt at lytte til kroppen og ikke træne videre med smerter i knæet.

Knæstrop

En knæstrop er designet til aflastning af senen mellem knæskal og underben, hvilket gør den særligt velegnet til folk, der har problemer med springerknæ. En knæstrop presser let på senen under knæskallen, hvilket giver en smertelindring. Den kan anvendes i hverdagen eller i forbindelse med sport eller træning, hvor der hoppes/springes.

En knæstrop hjælper dig til den meget vigtige afslapning, hvilket du har behov for, hvis skaden allerede er sket. En knæstrop giver dig også mulighed for at forebygge mod overbelastninger og dermed måske undgå springerknæ.

Der findes mange forskellige knæstropper på markedet til forskellige priser. Her er tre forslag du bør overveje at købe:

En knæstrop bør vaskes forholdsvis oftest, så den ikke kommer til at lugte af sved og eventuelle bakteriedannelser fjernes. Vask din knæstrop i hånden med lunkent vand og desinfektionsmiddel, der både fjerner dårlig lugt og bakterier.

Kontakt din læge

Er du i tvivl om, du har springerknæ, kan du med fordel kontakte din egen læge. Din læge kan hjælpe med at finde den rigtige behandling, samt anbefale kompetente fysioterapeuter, massører eller osteopater.

Hvis en traditionel behandling med aflastning og optræning over en længere periode ikke virker, kan det blive nødvendigt med en operation, hvor betændt væv fjernes. Snak med din læge om denne mulighed.