Træn hele kroppen ved at svømme

Svømning
Træn hele kroppen ved at svømme

Svømning kan være udfordrende motionsform, da det kan være teknisk krævende. Det kræver koordination af kroppens muskler og en god kondition, hvis du skal blive en god svømmer. Det kan tage lang tid at blive god til svømning, men når du først kan svømme, vil det blive sjovt at svømme mange baner i svømmehallen.

Slip af med klor lugten i håret efter en tur i svømmehallen. 

Der findes fire stilarter i svømning, hvilket giver variationsmuligheder og sikre, at motionsformen ikke er ensformig og kedelig. Hvis du er helt ny, så start med brystsvømning.

  • Brystsvømning
  • Butterfly
  • Crawl
  • Rygcrawl

Hvad er svømning godt for?

Svømning er god træning for hele kroppen. Det er en god motionsform, da du aktiverer og træner alle muskler og led i kroppen. Svømning er oplagt hvis du har skader eller problemer med leddene, da belastningen af kroppen er mindre end ved andre motionsformer, hvilket mindsker risikoen for skader. Det skyldes, at kroppen ikke belastes med vrid eller stød, som f.eks. hvis du løber en tur eller spiller fodbold.

Svømning er med til at forbedre din kondition og du vil hurtig mærke resultater, hvis du svømmer et par gange om ugen. Din lunge- og hjertekapacitet udvides, fordi du bruger de store muskelgrupper i kroppen, som kræver meget ilt og på den måde forbedres din form hurtigt. Svømning er effektivt og du forbrænder en masse kalorier.

Er svømning godt hvis du vil tabe dig?

Hvis du gerne vil tabe dig, så kan svømning være en god ide. Du bruger de store muskelgrupper, hvilket gør at forbrændingen af kalorier er høj. Hvor mange kalorier du forbrænder, afhænger af stilarten du svømmer, samt hvor høj intensiteten er under svømning. Det giver god mening, at du forbrænder mere, hvis du knokler fremfor at tage det stille og roligt. Hvis du svømmer i 30 minutter, kan du forvente at forbrænde et sted imellem:

  • 90 – 220 kcal ved en afslappet intensitet.
  • 150 – 370 kcal ved en moderat intensitet.
  • 220 – 550 kcal ved kraftfuld intensitet.

Tallene har et stort interval, fordi kalorieforbrændingen er forskellige fra person til person, samt svømmernes niveau. En elitesvømmer forbrænder mere end en motionssvømmer. Så hop ned i den lokale svømmehal og kom i gang med at forbrænde en masse kalorier og tab dig.

Læs også artiklen: Bliv en bedre svømmer med dette svømmeudstyr

Skal jeg lave opvarmning før svømning?

Det er altid en god ide, at lave opvarmning før motion eller sport, hvilket også er gældende ved svømning. Selvom chancen for en skade er lille, mindsker du risikoen yderligere, hvis du laver let opvarmning inden du hopper i vandet. Lav armsving, hoftecirkler, bensving, og hovedrulninger i 5 -10 min, så led og muskler bliver klar til svømmeturen. Hop i vandet og start med at svømme de første 4 – 8 baner helt stille og roligt. Herefter kan farten og intensiteten øges. På den måde er risikoen for skader meget lille, hvilket meget gerne skulle undgås.

Som afslutning på svømmeturen, er det altid en god ide at svømme et par ekstra baner i et stille og roligt tempo. Husk at lave afspænding af kroppens muskler, så du mindsker risikoen for ømme muskler dagen efter.