Våddragt til triathlon

Triathlon
Våddragt til triathlon

Det er et krav ved de fleste danske triathlonstævner, at skulle svømme i en våddragt af sikkerhedsmæssige årsager, hvis vandtemperaturen er lav. Ud over at den hjælper med at holde dig varm i koldt vand, bidrager den også til opdrift og at kunne ligge stabilt i vandet, samtidig med at du har en god bevægelsesfrihed. Alt dette bidrager til en højere fart og reducerer vandmodstanden, hvorved en nybegynder kan opnå en fordel på cirka 20-30 sekunder pr. 100 m. Du vil dermed kunne hente minutter på Ironman-distancen, samt sparer en masse vigtig energi til cykling og løb.

En våddragt er typisk fremstillet af neopren eller lignende materialer, som giver en god isolation og opdrift alt efter tykkelsen af materialet. For at den kan blive godkendt til officielle stævner, må den max være lavet af 5mm tykt neopren. Du skal være opmærksom på at våddragter generelt er meget sarte, så du nemt kan lave hul i neoprenen, hvis ikke du er forsigtig. Oftest er neopren mere smidig og tynd i top-dragterne, hvilket gør dem mindre holdbare og mere modtagelig overfor huler og mærker, frem for de billigere dragter, fordi tykkelsen på neopren er større. Pas på med rive hul i våddragten med dine negle, når du tager den af og på. Gør det I et stille og roligt tempo. Smør eventuel dine fødder og ben ind i babyolie, så den er lettere og få på.

Forskellen på de billige og dyre våddragter

En våddragt er den største investering i forbindelse med svømmedelen, hvor de billigste modeller koster cirka 1500 kr. imens topmodellerne koster cirka 5000 kr. Som det er med alt andet udstyr, så hænger pris og kvalitet sammen. Forskellen på de billige og dyre våddragter er ofte fleksibiliteten i det neopren der er anvendt, samt tekniske detaljer og pasform.

Til topmodellerne bruges flere materialetykkelser og flere paneler, hvor fokus er at fremstille en svømmedragt med høj fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Mens man ved begynderdragterne sparer lidt på antallet af paneler og materialevalget, så den bliver mere simpel og bevægelsesfriheden bliver mindre, hvilket er med til at holde prisen nede.

Når du skal vælge en våddragt, gælder det om at være ærlig omkring egne evner som svømmer. Du skal vælge en våddragt, der passer til dit niveau og pasform frem for at føre dig frem i en topdragt. Har du problemer med at ligge stabilitet i vandet, så vælg en dragt med tykkere neopren og flyde paneler på benene, så du får hjælp til opdrift og kan koncentrere dig om fremdriften. Svømmer du rigtig godt og har ikke brug for hjælp til opdrift, skal du gå efter en våddragt med optimal bevægelsesfrihed.

Det kan ofte være en fordel at få personlig vejledning ved køb af din første våddragt angående størrelse og pasform. Nedenstående kan du læse om to mærker, som jeg anbefaler du kigger nærmere på i forbindelse med køb af din første våddragt.

Sailfish våddragter

Jan Sibbersen (tidligere professionel svømmer og triatlet) stiftede i 2007 virksomheden Sailfish med det formål, at udvikle og fremstille de bedste våddragter til triatleter. Virksomhedens motto er ’’Made to make you faster’’ og allerede i 2007 vinder Sailfish-våddragten titlen som ’’Årets våddragt’’.

Sailfish er et anerkendt mærke i triathlon-verden, hvor flere professionelle svømmer i deres våddragter i dag. De fremstiller rigtig gode begynderdragter til en fornuftig pris, uden at der er blevet gået på kompromis med kvaliteten.

Ønsker du en begynder våddragt, anbefales deres ’’Vibrant’’ eller ’’Attack’’, imens ’’One’’ er til den mere erfarne svømmer. Navnene ’’G-Range’’ og ’’ Ultimate IPS Plus’’ er på deres topmodeller, hvor du virkelig får meget fleksibilitet.

Vil du gerne have en god våddragt med god fleksibilitet til en fornuftig pris, vil jeg klart anbefale en Sailfish våddragt.

Zone3 våddragter

Zone3 blev grundlagt i 2007 af elite triatleter ved Loughborough universitetet i England. Siden da er mærket blevet utrolig populært inden for både triathlon og havsvømning. Zone3 våddragter har fået flere prisvindende anmeldelser og er blevet et af verdens mest berømte triathlon-mærke.

Zone3 laver rigtig gode begynderdragter til en god pris, hvor du finder våddragter med meget opdrift og stadig med en god bevægelighed. Deres begynderdragt ’’Advance’’ er verdenskendt som værende en af de bedste begynder våddragter, som kan købes til 1645 kr. Deres top-våddragter ’’Aspire’’ og ’’Vanquish’’ er til de mere øvede svømmere, hvor du får meget for pengene, hvor disse topmodeller udvikles løbende hvert år.

Vil du gerne have en god og holdbar våddragt til en skarp pris, så vil jeg anbefale en Zone3 våddragt.

Læs også artiklen: Triathlon – Sådan kommer du i gang