Hærvejen er en af de mest kendte danske vandreruter, hvor du oplever Jylland og alt det smukke ved den danske natur. Du kommer til at gå ved hav, kyst, heder, skove og åbent land, mens du kommer forbi flere af danmarkshistoriens spændende steder. Hærvejen er en rekreativ rute for dig, der vil vandre eller cykle ruten.
Hvor lang er Hærvejen?
Hærvejen består af to vandreruter, hvor den ene er 476,4 km (Frederikshavn – Padborg) og den anden er 493,7 km (Hirtshals – Padborg. Hele turen kan gennemføres på omkring 16 – 19 dage, alt efter hvor mange stop og overnatninger du holder på turen.
Vandring på Hærvejen fører dig gennem alle de tre regioner i Jylland.
Historien bag Hærvejen
Hærvejen er en gammel vej gennem Jylland, der før i tiden har haft en stor betydning i den danske historie. I flere tusinde år, har røvere, adelsfolk, tiggere, handlende og soldater rejst på Hærvejen, hvis de skulle gennem Jylland. Dengang blev det betegnet som Jyllands hovedvej, selvom der aldrig blev anlagt en vej i moderne forstand.
Vil man som dansker i middelalderen ud i verden, fulgte man tidens Hærvej, der bragte rejsende til udlandet. Dermed har rigtig mange mennesker gået Hærvejen, hvilket er lidt sjovt at tænke på, når du selv går der.
Hærvejen kaldes også for “Oksevejen” og “Studevejen”, der hentyder til den handel, der foregik mellem Jylland og landene mod syd. Her blev der især handlet med dyr og kød.
I dag er Hærvejen en populær vandrerute, der årligt benyttes af mange danskere og turister. Flere vandrere har udråbt Hærvejen som Danmarks svar på pilgrimsruten.

Overnatningsmuligheder
I januar 2005 blev foreningen “Herberger langs Hærvejen” stiftet, der har til formål at drive og etablere billige overnatningsmuligheder til vandrere, pilgrimsrejsende og cyklister på Hærvejen. Der findes i dag 27 herberger (2020) der har åbnet i juni, juli og august, som du kan benytte under turen.
Fakta om overnatning på herbergerne:
- Pris: 100 kr. pr. person. Børn i alderen 7-12 år betaler halv pris og børn under 7 år er gratis.
- Åbent i perioden juni – august. De kan benyttes udenfor sæsonen efter aftale med værterne.
- Der er normalt åbent fra kl 17.00 til kl. 10.00.
- Det er ikke muligt at reservere sovepladser. Sovepladserne fordeles i den rækkefølge, som folk ankommer.
- Du skal selv medbringe sovepose og lagen.
- Der er køkkenfaciliteter med kogegrej, ligesom der er vaskerum, toilet og bad.
- Det er ikke tilladt at medbringe hund.
- Ryttere betaler 90 kr. pr. hest og skal selv medbringe foder m.v. Der findes hegn til heste.
- Det er muligt at købe mad og drikkevarer i et begrænset omfang flere af stederne.
Læs mere om Herberger langs Hærvejen her.
Hvis du ikke vil overnatte på et herberg, er der mange andre muligheder:
- Overnat på et hotel/hostel (Danhostel har 15 hostels på ruten)
- Sov i telt på en campingplads eller i offentlige shelters midt i den danske natur.
- Bed and Breakfast. – Et privatpersons hjem der tilbyder overnatning med morgenmad til en fornuftig pris.
- Lej et værelse eller lejlighed via. Airbnb.
Bøger om Hærvejen
Der er skrevet bøger om Hærvejen, hvor du kan læse om historien og om forfatternes egne oplevelser af vandring på Hærvejen. Du finder også kort og beskrivelser af de seværdigheder, som du kan opleve. I bogen “Hærvejen – Pilgrimsvejen fra Hirtshals til Dannevirke” finder du forslag til dagsmarcher på ca. 25 km, overnatningsmuligheder og mange andre praktiske informationer. En god bog, hvis du er ny i forhold til vandring og gerne vil gå Hærvejen.