Vandring – Oplev naturen

Vandring
Vandring – Oplev naturen

I takt med at vores hverdage og livet generelt bliver mere og mere hektisk og styres af teknologi, er der sket en stigende interesse for at tage på vandreture. Vandring er en fantastisk måde at opleve naturen på og blive et med den, samtidig med at du kan lægge bekymringer og hverdagens stress bag sig. Læs artiklen her, hvor der gives gode råd til, hvordan du kommer i gang med vandring. 

Kom i gang med vandring

Vandring er en oplagt motionsform, hvor alle kan være med, imens kroppen bliver brugt på en sund og rolig måde. Det kræver ikke meget andet end lyst og gå-på-mod til at komme i gang. Snør vandrestøvlerne og begynd at gå her i Danmark, hvor der er mange smukke vandreruter. 

Har du aldrig rigtig vandret før, er det vigtigt, at du starter stille og roligt ud. Som det er med alt anden sport/motion, så kræver det træning og kondition at kunne vandre lange strækninger og at gå i terræn. Start med korte strækninger i et nemt terræn. Når du har gjort det over længere tid og føler dig godt tilpas efter dine vandreture, kan du begynde at udfordre mere ujævnt terræn med rødder og sten. Det er vigtigt at huske på, at der er stor forskel på at gå 20 km i et forholdsvis behageligt terræn som at gå samme kilometer i et ujævnt terræn. Det skulle gerne være en behagelig oplevelse med vandring i naturen. Kend dine egne begrænsninger og tilpas længden på vandreruten til dit niveau. Der er ingen der siger, hvor langt du skal starte med at vandre. Det er helt op til en selv. Det er vigtigt, at du ikke sammenligner dig selv med andre eller følger andres tempo, hvis du ikke tror, at du kan holde til det. Efter flere vandreture lærer du dine præferencer, begrænsninger og dig selv bedre at kende, hvilket giver erfaring til turene fremadrettet. Hver kilometer gør dig klogere. Husk at vandring skal være en god oplevelse. Det handler ikke om at vandre langt og gå hurtigt – med mindre dette er dit mål. 

Planlæg ruten hjemmefra

Planlæg altid ruten hjemmefra, så du ved hvor langt du skal gå. Indlæg gerne pauser på ruten, så du husker at stoppe op og nyder naturen. Planlægning af ruten hjemmefra mindsker også risikoen for at fare vild. Det er nemlig ikke alle vandreruter, der er lige godt markeret på selve ruten eller på et kort. 

Vandring et par gange om ugen, vil hurtigt forbedre din form. Du vil hurtigt kunne planlægge længere og længere ruter. Hvis du vandre i mange timer og flere dage i træk, vil du nok opleve, at kroppens muskler bliver ømme. 

Vandring over flere dage

For nogen er det at vandre lig med at gå flere dage i træk, hvor der overnattes i telt, shelters eller på et bed and breakfast. På de fleste vandreruter vil der være indtegnet overnatningsmuligheder på kortet, så du kan forberede dig inden turen. Vandring over flere dage kræver mere udstyr, især hvis du skal overnatte i telt i naturen. 

Det anbefales ikke, at du starter ud med vandring over flere dage, hvis du ikke har erfaring med vandring. Er det blot en enkelt overnatning, så kan det nok godt gå. Men ved to overnatninger eller over, kan ens krop og ikke mindst fødder blive rigtig ømme. Det gælder om kende sin krops begrænsninger.

Hvilket udstyr kræver vandring? 

Afhængig af hvordan, hvor og hvor meget du vandrer er det klart, at det kræver forskellige former for vandreudstyr. For nogle er udstyrs delen en vigtig del af det at vandre, hvor folk gerne bruger mange penge på udstyr.

Hvis du er helt ny og gerne vil finde ud af, om vandring er noget for dig, er det først og fremmest fodtøjet det handler om. Et par rigtige gode vandrestøvler kommer dig til gode på vandrestierne, mens valget af forkert fodtøj kan have konsekvenser i form af ømhed og vabler, hvilket i værste fald kan skræmme dig væk for altid. Så en klar anbefaling herfra er, at et par gode vandrestøvler er det første og vigtigste udstyr, du bør anskaffe fra starten af. 

Hvilket andet udstyr bør du også overveje, at starte med at investere i?

  • Vandrerygsæk
    Uanset om du skal vandre i flere dage eller blot en enkelt dag, kan den rigtige vandrerygsæk gøre en stor forskel. Især vil du kunne mærke i nakke og skuldre, at en vandrerygsæk sidder bedre end en almindelig rygsæk. Hvis du vil starte med at vandre i enkelte dage, kan du købe en lille på ca. 18 liter. Her er plads til dit vand, mad og ekstra tøj. Vandrerygsække kan være rigtig dyre, men du vil ikke fortryde dit køb. 
  • Vandrestave
    Vandrestave kan benyttes af alle, uanset alder og fysisk form. Vandrestave kan især hjælpe dig, der har et dårlige knæ, hvis du skal vandre i ujævnt terræn eller i bjerge. En anden fordel ved vandrestave er, at du kan gå i et lidt hurtigere tempo.
  • Beklædning
    Du kan sagtens starte med vandring i almindelig sportstøj. Men rigtig vandretøj er lavet til formålet, hvilket giver dig mere velvære  at vandre i. Start eventuel med at købe en Fjällräven fleecetrøje. Det er i hvert fald ikke mangel på vandretøj, der gør du ikke kommer ud at vandre. 
  • Vandresokker
    Du kan igen sagtens gå i et par løbesokker, men skal du vandre længere ruter og i flere dage, vil et par vandresokker gøre en forskel. Dine fødder vil blive gladere for et par vandresokker, der er udviklet til formålet. At smide et par hundrede kroner er en god investering. Vælg gerne nogle der indeholder uld, da uld er svedtransporterende og temperaturregulerende.
  • Drikkedunk eller drikkesystem
    Det er vigtigt at drikke en masse vand dagligt, især når du er aktiv. Det vil være træls at mangle vand på vandreturen, hvilket i værste fald kan ende med dehydrering. Anskaf en drikkedunk eller et drikkesystem som du kan bruge hver gang, du skal ude og vandre frem for engangsflasker. Du hjælper på den måde også miljøet. 

Yderligere vandreudstyr du skal overveje, hvis du skal vandre i flere dage med overnatninger

  • Telt
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Gasbrænder med pande og gryde
  • Spise- og køkkengrej
  • En dolk
  • Pandelampe
  • Ildstål eller tændstikker

Listen kan blive meget længere, da der findes meget forskellige udstyr til vandring. Find meget mere på SpejderSport.dk, hvor du kan købe alt det vandreudstyr, som du har behold for. De har en masse fysiske butikker rundt i hele Danmark, hvor du kan se og fornemme vandreudstyret.

Start med vandrture i Danmark

Inden du begynder at tænke på at gå smukke vandreruter i Europa, kan du med fordel nyde alle de danske vandreruter. På den måde kan du finde ud af, om vandring er noget for dig. Du kan også teste dine vandrestøvler og alt andet udstyr. 

Vi har mange smukke vandreruter i Danmark, hvor du kan få gode naturoplevelse. Især er Hærvejen blevet en populær vandretur i Danmark. Læs mere om Hærvejen.

Her er forslag til 4 andre vandreruter i Danmark, som kan du overveje at starte med. 

  • Trækstien
    Ca. 70 km – En rute tæt på åen mellem Randers og Silkeborg. Et smukt landskab, hvor du hele tiden er tæt på vandet, hvilket gør, at du skal have fodtøjet i orden, da der kan forekomme små oversvømmer på ruten. Læs og se mere om ruten her.
  • Sjællandsleden
    Ca. 400 km – En rute der er går tværs over Sjælland fra Odde til Stevn. Ruten går gennem flere små hyggelige byer. Der er masser af muligheder for at overnatte undervejs i en af de mange shelters, du finder på ruten.  Læs og se mere om ruten her.
  • Himmelbjergruten
    Ca. 40 km – En rute omkring Himmelbjerget nær Silkeborg, hvor naturen virkelig skal opleves. Der er masser af skove og søer. Ruten er godt afmærket og er god til begyndere. Læs og se mere om ruten her.
  • Kyst til Kyst Stien
    Ca. 130 km – En rute fra den ene kyst til den anden kyst i Jylland. Her kommer du til at gå langs flere åer og gennem smalle dale. Du vil også opleve åbne heder og græsenge med vilde blomster.
    Læs og se mere om ruten her.

Hvis vandreruterne virker uoverkommelige lange og du ikke ønsker overnatninger, kan du altid dele ruten op, således du går den over flere omgange (weekender). 

Her til sidst vil jeg blot ønske dig en god oplevelse med vandring.

I videoen kan du finde inspiration til 3 gode vareruter i Jylland.