Coopertest

Løb
Coopertest

Coopertest er en meget simpel løbetest med formålet at teste ens konditionstal. Læs her om, hvordan du laver en coopertest og udregner dit kondital. 

Hvad er en coopertest? 

En coopertest er en 12 minutters udholdenhedstest, hvor testpersonen løber så langt som muligt på de 12 minutter. Optimalt set udføres coopertesten på et atletikstadion, fordi løbetesten bør foretages på en flad løberute. Løbetesten kan også sagtens løbes på en helt almindelige flad landevej uden højdemeter og sving. 

Alle vil kunne deltage i en coopertest, da den kun har en varighed på 12 minutter og er individuel. Testen er uafhængig af ens alder, køn og vægt, hvilket gør, at den giver et godt mål for ens kondition. 

De 12 minutters udholdenhed er et rimelig godt mål for ens kondition, da der er sammenhæng mellem testpersonens iltoptagelse og løbehastighed. Konditallet beregnes ved at dividere den maksimale iltoptagelse med ens kropsvægt. 

Til at kunne lave en coopertest skal du blot bruge:

  • Et ur som kan fortælle, hvornår der er løbet i 12 minutter. 
  • Noget der kan måle den tilbagelagte distance (løbeur med GPS eller en løbe-app).
  • En flad løberute eller løbebane.

Sådan laves en coopertest

  1. Opvarmning – Husk at lave en grundig opvarmning først! Det er vigtigt, da det mindsker risikoen for skader, men kan samtidig også bidrage til et bedre løbsresultat. Det er aldrig en god ide at starte på en coopertest, hvis kroppens muskler og led er helt kolde.  
  2. Løb så langt som muligt på 12 minutter. 
  3. Opmål den tilbagelagte distance. Det anbefales at anvende et løbeur med GPS, hvilket giver en ret præcis opmåling af distancen. 
  4. Husk at jogge af og stræk ud efter løbetesten. 
  5. Beregn dit kondital (VO2) på iloebesko.dk

Tabel overblik med status på løbetesten

En tabel med normalværdier for, hvor langt mænd og kvinder bør kunne løbe under en coopertest. Her kan man samtidig få en ide om, hvor langt man skal kunne løbe i en coopertest, hvis man gerne vil opnå et acceptabel eller et rigtig godt resultatet. Samtidig kan man se, hvor meget ens alder har af betydning for, hvor langt man bør kunne løbe på de 12 minutter som en coopertest er. 

COOPERTEST SKEMA

Hvorfor hedder det en coopertest? 

I 1968 designede den amerikanske læge Kenneth H. Cooper testen, hvilket har givet den navnet coopertest. Løbetesten blev udviklet med henblik på at teste formen hos de amerikanske soldater, da du gerne vil bedømme konditionsniveauet hos et stort antal mennesker via en hurtig og nem metode. Samtidig passede metoden også vældig godt med træningsrutinerne hos militæret og krævede ikke en masse forberedelser og ressourcer.

I dag bliver coopertesten også anvend hos Forsvaret i Danmark. 

Læs også om en anden løbetest her i artiklen “Hvad er en Bip test?” her på motionsform.dk.