Skal du deltage i en triathlon? Eller vil du gerne dyrke sporten? Læs artiklen og bliv klogere på nogle af de vigtigste spørgsmål om triathlon, sådan du bliver helt klar.
Hvad er triathlon?
Triathlon er en sport, der består af tre discipliner: Svømning, Cykling og Løb. Kombinationen af de tre discipliner er det, der for mange triatleter gør triathlon spændende og udfordrende. I triathlon starter du med at svømme, hvorefter du cykler og til sidst løber. Det er således ikke nok at kende til disciplinerne hver for sig, da du skal udføre dem efter hinanden. Du skal øve skiftet fra en disciplin til en anden, samt have en bevidsthed om, hvad hver disciplin kræver for den samlede præstation.
Distancerne på de forskellige discipliner varierer, alt efter hvilken triathlon-distancer du vælger. Der findes forskellige længder, hvilket bliver nærmere beskrevet i et særskilt afsnit senere i artiklen.
Triathlon er en god og alsidig motionsform, da hele kroppen bliver trænet og aktiveret. Da du ikke kun skal træne en specifik sportsdisciplin, er det samtidig en meget tidskrævende og dyr sport, hvis du gerne vil blive rigtig god. Det gode ved triathlon er, at du kan træne forskelligt hele ugen efter lyst, samt mindsker risikoen for skader og overbelastning, da træningen af kroppens muskler og led varieres.
Triathlon kan dyrkes af alle – unge såvel som gamle!
Hvordan starter du med at dyrke triathlon?
Hvis du har svært ved at overskue, hvordan du kommer i gang med at dyrke triathlon, så meld dig ind i en triathlonklub. I de fleste klubber er der tilknyttet trænere til hver af disciplinerne, de planlægger og hjælper dig under træningen. Du bliver en del af et kæmpe træningsnetværk og oplever mange gode træningstimer med andre triatleter. Det er vildt sjovt at træne med andre, som deler samme interesse for sporten. Meld dig gerne til et stævne/løb ude i fremtiden, så du har et mål at træne op til. Det giver god motivation og træningen bliver mere meningsfuld. Den tidligere verdensmester Torbjørn Sindballe har skrevet bogen ’’TRI – Den ultimative træningsbog’’, som VIRKELIG kan anbefales, hvis du vil vide ALT om triathlon. Bogen henvender sig både til nybegyndere og de mere øvede triatleter. Bogen kommer ind på emner som sportsernæring, udstyr, tekniktræning, træningsprogrammer, historier og præstationspsykologi og meget mere. Bogen indeholder mange gode råd om, hvordan du skal forberede dig op til selve konkurrencedagen, samt hvordan du forbereder dig på selve dagen. Den er nem at læse og er opdelt i emner, den kan bruges både som guide og opslagsværk. Du kommer hurtig igennem de 398 sider, da den er super inspirerende, samt giver motivation til at komme i gang. ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ud af 5 herfra!
Hvor lang er en triathlon?
Længden på en triathlon varierer, alt efter dit valg af triatlon-distance. Herunder kan du se de mest udbredte triathlon-distancer:
4-18-4: 400 m svømning + 18 km cykling + 4 km Løb
Olympisk-triathlon: 1,5 km svømning + 40 km cykling + 10 km løb
¼ Ironman: 950 m svømning + 45 km cykling + 10,5 km løb
½ Ironman: 1,9 km svømning + 90 km cykling + 21,1 km løb
Ironman: 3,8 km svømning + 180,2 km cykling + 42,2 km løb
Verdensmesterskabet i Ironman er siden 1978, blevet afholdt på Hawaii, hvilket kræver kvalifikation.
Hvis du er nybegynder og har ingen erfaring med triathlon distancerne, så er her en oversigt over, hvor lang tid det cirka tager at træne sig op til at gennemføre.
Træningsperiode (uger) | Tid pr uge | |
Olympisk-triathlon | 4 – 6 | 2 – 3 timer |
1/4 Ironman | 12 – 24 | 3 – 5 timer |
1/2 Ironman | 24 – 40 | 4 – 10 timer |
Ironman | 52 – 78 | 6 – 15 timer |
Hvad kræver det at lave en triathlon?
Alt efter dine ambitioner, form, målet og valget af distance, så kræver det vilje, engagement, udholdenhed og en masse træning, hvis du gerne vil dyrke triathlon. Det er en dyr og tidskrævende sport, så du skal virkelig ville det! Det kræver meget forskelligt udstyr, da du skal igennem tre sportsdiscipliner. Herunder er lavet en liste over det udstyr, som du skal overveje at investere i, hvis du vil i gang med triathlon.
Overordnet triathlon udstyr
- Sportstøj – Det kan klart anbefales at købe en triathlon-dragt, som du kan have på under alle 3 discipliner. Du slipper for at bruge tid på at skifte tøj i skiftezonerne.
- Triathlon ur eller sportsur – Du kan samle data over din træning, samt følge din tid under selve konkurrencen. Det er sjovere at træne med et ur, så du kan følge, at din form bliver bedre over tid.
- Tri-licens – Er et krav til stævner. Hvis du er medlem af en klub, er det ofte med i medlemskabet. Ellers kan du købe en endagslicens hos ’’Triatlon Danmark.’’
- Våddragt – Det er et krav at svømme i våddragt under stævner i Danmark pga. sikkerhed. Derudover hjælper den med at holde dig varm i koldt vand, og den bidrager til opdrift og fart.
- Svømmebriller – Du svømmer i ’’open water’’, så det kan være svært at se noget uden svømmebriller, da vandet kan være grumset og ret uklart. Det er vigtigt, at de er tætsiddende, så der ikke kommer vand ind under svømning.
- Badehætte – Ved de fleste stævner bliver badehætten udleveret ved tjek-in.
- Racercykel eller tricykel – Du kommer til at køre hurtigere end på en normal hverdagscykel. Næsten INGEN stiller op på en almindelig cykel. Det er en stor investering, men du kommer ikke til at fortryde det.
- Godkendt cykelhjelm – Skal godkendes ved tjek-in for at deltage til stævnet.
- Cykelsko til klikpedaler – Du kommer til at cykle hurtigere og sparer mere energi.
- Cykelhandsker – Hvis du styrter og tager fra med hænderne, kan de beskytte håndfladen for de værste skrammer. Det er samtidigt mere behageligt for hænderne på lange cykelture, når du holder om styret over lang tid.
- Cykelcomputer – Så du kan se, hvor langt du har cyklet og hvor langt du er fra mål.
- Vandflasker – Du kommer til at drikke meget vand under cykelturen.
- Cykelbriller – Ellers kan det være svært at se vejen, hvis solen skinner eller det regner kraftigt.
- En sadeltaske med ekstra slanger – Hvis du skulle punktere under løbet.
- Lille cykelpumpe – Hvis du skal have mere luft i dækkene eller er punkteret.
- Løbesko – Nogle du virkelig er glade for, da du skal løbe mange kilometer.
- Løbe cap – Skygge, hvis solen er meget varm og står lige ned i hovedet på dig.
- Et par gode løbestrømper – Så du kan mindske risikoen for vabler under dine løbeture.
Energi:
- Gels – Kan bidrage til hurtig energi under dine træninger og på selve konkurrencedagen, de er lette at indtage og have med på farten. Find nogle der smager godt (Produkter fra det danske firma PurePower kan anbefales).
- Energibar – Bidrager til energi over længere tid under træning og konkurrence.
- Hydro tabs (elektrolytter) – Modvirker til dehydrering og udmattelse, da kroppen får de salte og mineraler den skal bruge.
Hvilke danske triathlon stævner skal du deltage i?
I Danmark er der stor interesse for at dyrke triathlon, så der findes mange forskellige triathlon stævner hen over året. Det er meget forskelligt, hvilke distancer der afholdes til de forskellige stævner. Herunder er en liste over 6 stævner, som vi anbefaler i Danmark:
- Ironman København – August – Fuld Ironman
- Garmin Challenge Herning – Juni – ½ Ironman
- Helsingør triathlon – Juni – Mini-triathlon og ½ Ironman
- Silkeborg triathlon – August – ¼ og ½ Ironman
- Jels triathlon – Juni – ¼ og ½ Ironman
- Haderslev triathlon – Maj – ¼ Ironman
Find dato og flere stævner ved at klikke her.