Hvad er en Ironman?
Du har sikkert hørt ordet ’’Ironman’’ (på dansk kaldet: jernmand) i forbindelse med folk, som dyrker triathlon, hvor svømning, cykling og løb kombineres, og hvor man udfører alle tre discipliner efter hinanden. Ironman er navnet på den mest populære distance indenfor triathlon, hvilket også er kendt som ’’kongedistancen’’ her i Danmark. Navnet opstod i 1978 efter en konkurrence på øen Hawaii, hvor kun 15 mænd deltog. Flere sportsfolk havde førhen diskuteret, hvilken udholdenhedskonkurrence der var hårdest af gennemføre af disse tre – Waikiki Rough Water Swim på 3,8 km, Around Oahu Bike Race på 180 km og Honolulu Marathon på 42,2 km. Diskussionen endte med, at de besluttede sig for, at teste menneskets udholdenhed ved at kombinere alle tre sportsgrene. Derefter blev triatlonsporten og Ironman distancen skabt. Siden 1978 er verdensmesterskabet i Ironman afholdt på Hawaii.
Læs også dette indlæg: Triathlon – Sådan kommer du i gang!
Ironman er i dag en milliardvirksomhed og et varemærke ejet af World Triathlon Corporation, som har rettighederne til at navnet kun må anvendes i forbindelse med deres stævner.
Hvor lang er en Ironman?
Ironman distancen (kongedistancen) er en stor udfordring at gennemføre, da du starter med at svømme 3,8 km, herefter cykler du 180 km og slutter af med 42,2 km løb, hvilket giver en samlet længde på hele 226,2 km. Det er altid i denne rækkefølge, at du skal igennem de forskellige sportsdiscipliner.
Selv om det måske lyder uoverskueligt at gennemføre, har Ironman distancen ikke været tilstrækkelig lang nok for alle. I dag afholdes der stævner, hvor du gennemfører en ’’dobbelt Ironman’’ og ’’triple Ironman’’ på en dag, forskellige steder i verden. Nogle stævner kræver dog kvalifikation i form af at have gennemført den almindelige distance. Nu tænker du sikkert, at det ikke kan blive vildere? Men der tager du fejl. Der bliver afholdt 10, 20 og 30 dages Ironman, hvor du hver dag gennemfører en Ironman. I dette tilfælde kan man virkelig tale om ekstremsport!
Hvor lang tid tager det at træne op til en Ironman?
Det er vildt svært at svare på, da det afhænger af dit udgangspunkt, dit tidsmål, erfaringer med de forskellige discipliner, samt hvor mange timer du ugentlig har til at træne. At træne op til konkurrencedagen kræver en stor vilje og mange timers træning! Dette kan være svært at presse ind i en travl hverdag, men det skal du kunne planlægge, hvis du skal træne op til en Ironman.
Hvis du allerede har erfaring med korte triathlon distancer, samt kan løbe 10 km i træk uden pauser, svømme en smule crawl og løber regelmæssige ture, vil du kunne træne dig op på 32 uger. Du skal træne 3 – 6 træningspas om ugen, hvilket svarer til 10 – 15 timer om ugen. Hvis du gerne vil have et godt Ironman-træningsprogram, vil jeg anbefale, at du køber bogen ’’Tri – Den ultimative træningsbog’’’, hvor du får et udførligt 32 ugers træningsprogram. Du kan også finde et 25 ugers træningsprogram målrettet mod en halv ironman. Udover træningsprogrammer giver bogen dig alt den viden, som du skal bruge i forbindelse med at træne op til en Ironman.
Hvis du ikke har erfaring med triathlon eller din form ikke er god, vil jeg anbefale, at du som minimum afsætter 12-18 måneder til træning, hvor du prøver at deltage i 1 – 2 stævner inden, så dit første stævne ikke bliver den fulde Ironman distance. Det gælder virkelig om at lære sig selv og sin krop at kende inden konkurrencedagen, da du bliver udmattet og udfordret på energi. Når du træner op til Ironman, er det utrolig vigtigt, at du husker at restituere, så du undgår skader, samt at kroppen kan følge med til den store træningsmængde. Husk at lytte til din krop og spring træningen over, hvis dine muskler følges alt for ømme.
Når du så beslutter dig for at gennemføre en Ironman, gælder det om at være realistisk med, hvor lang tid man har til at træne op til konkurrencedagen. Det er vigtigt at have i tankerne, at det kræver erfaring og tilvænning for kroppen at skifte mellem disciplinerne på konkurrencedagen. Det kan for nogen være svært at skifte fra cykling til løb, da ens ben kan føles mærkelige. Ved at træne skiftene grundigt, kan du vinde ekstra minutter ved skiftene på selve konkurrencedagen.
Hvor lang tid tager en Ironman?
Der er tidsgrænser for hver af de tre distancer. Du skal klare svømningen på under 2 timer og 20 minutter, overstået cyklingen inden den samlet tid på 10 timer og 30 minutter og til sidst løbe i mål indenfor 17 timer i alt. Hvis du ikke klare disse Ironman tidsgrænser, bliver du diskvalificeret og tages ud af konkurrencen. Du har altså i alt 17 timer til at klare Ironman tidsgrænsen. Har du trænet hårdt og føler dig klar på konkurrencedagen, skal du nok komme under tidsgrænsen.
Ironman verdensrekorden under World Championship er på nuværende tidspunkt sat af den tyske triatlet Jan Frodeno i 2019, som gennemførte i tiden 7 timer, 51 minutter og 13 sekunder, hvilket er vildt imponerende! Det tog ham 47 minutter og 31 sekunder at svømme, 4 timer, 16 minutter og 2 sekunder at cykle og 2 timer, 42 minutter og 42 sekunder at løbe. De to skift mellem de tre distancer klarede han samlet på 3 minutter og 40 sekunder.
Ironman verdensrekorden under World Championship for kvinder er sat af den schweiziske triatlet Daniela Ryf i 2018, som gennemførte i tiden 8 timer, 26 minutter og 18 sekunder. Det tog hende 57 minutter og 27 sekunder at svømme, 4 timer, 26 minutter og 7 sekunder at cykle og 2 timer, 57 minutter og 5 sekunder at løbe. De to skift mellem de tre distancer klarede hun samlet på 5 minutter og 39 sekunder.
Hvad koster det at deltage i Ironman København?
Vil du gennemføre en Ironman i Danmark, skal det ske i København, da det er det eneste sted, hvor den fulde Ironman distance bliver afholdt (stævnet afholdes hvert år i august). En billet koster mellem 3900 kr. – 4500 kr. afhængig af, hvornår på året du køber billetten. Der sættes cirka 3200 billetter til salg, men det er et virkelig populært stævne, så de bliver hurtig udsolgt. Du kan læse mere om tilmelding til Ironman København her.
Udover at kunne deltage i stævnet, får du en taske, drikkedunk, badehætte, forplejning under og efter stævnet, medalje og energiprodukter med i prisen. Hvis du stadig synes, at det koster meget at deltage i Ironman København, så kommer du til at ændre holdning, når du først har deltaget. Du kommer til at se, hvor stort et stævne det er, samt hvor meget der skal stilles klart og gøres, for at du får de bedste forhold under stævnet.
Ironman København er et fantastisk stævne og nedenstående video viser stemningen fra 2019.