Havsvømning

Svømning
Havsvømning

Vil du i gang med havsvømning? Så skal du være opmærksom på, at det kræver træning at blive en god havsvømmer. At svømme i havet er anderledes end at svømme i en svømmehal. Læs denne artikel, hvor du finder tips og gode råd til køb af udstyr, sådan du kommer godt i gang med havsvømning. 

Hvordan bliver du en god havsvømmer? 

Først og fremmest bør du aldrig svømme i havet alene, da det kan være farligt. Hvis der skulle ske et uheld, så er der ingen der kan hjælpe dig. Jeg vil derfor anbefale, at du melder dig ind i en klub eller gruppe, hvor andre deler samme interesse for havsvømning. Flere og flere danskere begynder på havsvømning, da det er en fantastisk motionsform. Ved at melde dig ind i en klub eller gruppe, kan de andre hjælpe dig til en god start. Der er sikkert en masse, der har stor erfaring. På den måde vil du også kunne føle dig mere tryg, når du skal starte med havsvømning. 

Hvis du ikke allerede er en stabil svømmer, bør du først starte i en svømmehal, hvor du kan lære at svømme. Første gang du skal svømme i havet, anbefales det, at du svømmer tæt inde på kysten og starter et sted uden for mange bølger. Start også gerne et sted, hvor du kan bunde. 

Det anbefales også, at du starter i sommer månederne, da vejret er bedre og vandet er varmere. Hvis du svømmer om foråret, efteråret eller vinteren, kan du hurtig blive afkølet i vandet. Det gælder om at få en god start med havsvømning, hvor du kan opleve de skønne svømme oplevelser, som det danske farvand har at byde på. 

For at undgå afkøling og at du bliver brændt af eventuelle brandmænd, bør du købe en våddragt og neopren svømmeudstyr. Derudover anbefales det at du køber en havtaske, sådan du er synlig i vandet. 

Havsvømning udstyr 

Udstyr er en vigtig del af havsvømning, da det hjælper dig til gode svømme oplevelser, det sikre din sikkerhed og komforten er helt i top. Her kan du se udstyr til havsvømning, som du bør overveje at købe.

Våddragt: 

En våddragt giver dig både komfort og hjælper dig til at holde varmen. Selvom det er en dyr investering, er pengene givet godt ud og du skal nok blive glad for din våddragt. Når du skal finde en våddragt til havsvømning, skal du overveje om du vil have en all-round til hele året, eller blot en til om sommeren. I forhold til dansk klima, er en våddragt på 6 mm et rigtig godt valg. Den er stadigvæk fleksibel og giver komfort, og du slipper for det værste kuldechok. En våddragt bør altid passe præcis til din krop, så køb ikke en for stor eller for lille våddragt. 

Havtaske til åbent vand:

Som nævnt tidligere i artiklen, skal du købe en havtaske, sådan du bliver synlig i vandet. Fiskere og både kan have svært ved at se dig under havsvømning, hvis du ikke har en synlig havtaske. Den er let at have med og sørger for din sikkerhed. Den sættes nemt om din mave, hvorefter den slæbes efter dig i vandet. Ved nogle modeller kan du også opbevare din telefon, pung og nøgler her i. 

Svømmebriller: 

Det giver næsten sig selv. Et par gode svømmebriller hjælper dig til at kunne orientere dig bedre i det uklare vand. Du kan bruge et par almindelige svømmebriller, som du vil have gjort i en svømmehal, men det anbefales, at du køber et par hav svømmebriller. De giver et bedre udsyn og beskytter ansigtet bedre mod brandmænd. 

Neoprensokker og neoprenhandsker:

Du kan sagtens starte på havsvømning uden at købe neoprensokker og neoprenhandsker. Men du vil blive glade for disse (især i yder perioderne af sæsonen), da de hjælper til at holde på varmen og dermed modstå kulden. Samtidig beskytter disse også mod brandmænd. 

Badehætte: 

Køb en badehætte i en opsigtsvækkende farve, sådan du nemt kan blive set under havsvømning. En badehætte bør ikke være rød eller grøn, da disse farve ikke kan ses af farveblinde. En badehætte hjælper også en smule mod kulden.

Ha’ respekt for vandet –  De 5 baderåd 

I forhold til havsvømning skal du virkelig have respekt for vandet. Husk altid de 5 baderåd, som er udviklet af Trygfonden og Dansk Svømmeunion. 

  1. Lær at svømme
    – Kan du ikke svømme eller svømme ret langt, bør du vente med havsvømning. 
  2. Gå aldrig i alene i vandet
    – Svøm altid med en medlemmer i en klub eller en ven/veninde. 
  3. Slip ikke børnene af syne
    – Børn og voksne bør aldrig svømme alene. 
  4. Læs vinden og vandet
    – Svøm ikke i havet, hvis der er meget vind og mange bølger.
  5. Lær stranden at kende
    – Svøm steder du kender rigtig godt. 

Rigtig god fornøjelse med havsvømning. Pas nu på dig selv og de andre i de danske farvande.