Lær at svømme

Betalt indhold
Lær at svømme

Det er aldrig for sent at lære at svømme. Har du ikke lært at svømme i din barndom? Eller har du et barn, som skal til at lære at svømme? Så læs denne artikel, hvor der gives gode råd til, hvordan du eller dit barn kommer i gang og forhåbentlig bliver glade og gode svømmere med tiden.

Lær at svømme som voksen

At svømme kan for nogle være svært, især hvis man ikke har plasket i vand som barn. Næsten hver 3. voksne dansker kan ikke svømme eller føler sig utryg i vandet. Men det er muligt at lære at svømme som voksen. 

Her er 5 gode råd og en video til, hvordan du lære at svømme. 

 1. Meld dig ind i en svømmeklub eller på et svømmehold, hvor der er en træner. Du kommer til at lærer en masse og svømme sammen med andre, der har samme niveau som dig. Samtidig er det en tryghed at vide, at der er en træner, som holder øje med dig, hvis du skulle gå i panik i vandet.
 2. Bliv tryg ved at hoppe i vandet. Hvis du lider af vandskræk, kan det hjælpe at svømme tæt inde ved kanten, sådan du altid kan gribe fat i kanten, hvis du bliver utryg.
 3. Start med at svømme brystsvømning, da det er den nemmeste stilart af dem alle. Her kan du stort set ikke gøre noget forkert, samt du har mulighed for at svømme med hovedet over vandet. For mange kan det nemlig virke ubehageligt, at skulle have hovedet under vand.
 4. Anvend svømmeudstyr, hvis det gør dig mere tryg i vandet. F.eks: en svømmeplade, et flydebælte eller en pullbouy. Udover at du kan føle dig mere tryg, kan det hjælpe dig til at lære at svømme. Du kan i rigtig mange svømmehaller låne dette udstyr.
 5. Lad være med og give op eller sammenlign dig med andre svømmer i svømmehallen eller på stranden. Husk på at der er mange andre voksne, som heller ikke kan svømme. Så det er altså ikke pinligt. Husk hele tiden på, at du er i gang med at lære at svømme, hvilket tager tid. Alt for mange giver op efter par gange i vandet. Svøm regelmæssigt så du ikke glemmer det, som du lærer hver gang.

Lær dit barn at svømme 

Nogle børn lære hurtigt at svømme, imens andre har svært ved det og føler sig utryg i vand. 

Det er vigtigt, at ens barn er fortrolig med vand og selv har lysten til at lære at svømme. For nogle børn kommer det helt naturligt, især hvis de allerede som baby har været med til babysvømning. Jo tidligere man gør sit barn tryg ved vandet, jo bedre forudsætninger får de for at lære at svømme. 

Badevinger og en svømmevest til børn er ideel svømmeudstyr, hvis dit barn er helt nybegynder med svømning eller har en smule vandskræk. Badevinger og svømmevest hjælper dit barn med at kunne flyde og holde sig ovenvande, hvilket giver en god tryghedsfølelse. Dog må man ikke forveksle en svømmevest med en redningsvest.

Her er 5 gode råd til, hvordan du lære dit barn at svømme. Det anbefales at starte med brystsvømning. 

 1. Svømmetræningen skal være sjovt! Lav gerne en lille konkurrence med barnet, hvor du er sikker på at han/hende vinder i starten.. Det er simpelt og meget motiverende.
 2. Træn målrettet i kort tid. Det er hårdt at lære at svømme, da man virkelig skal koncentrere sig og bruger hele kroppen. Hvis I er i svømmehallen, vil barnet måske hurtig miste motivationen for træningen, hvis alle de andre børn leger.
 3. Masser af tålmodighed. Børn lærer i forskellige tempo og det er med at tage et skridt af gangen. Det skal nok lykkes på et tidspunkt.
 4. Pres ikke barnet til at lære at svømme eller bestemte øvelser i vandet, som han/hende finder ubehageligt. Det kan føre til vandskræk.
 5. Snak med dit barn om, hvad der gik godt under svømmetræningen. Det er med at se på alt det positive og skabe glæde ved svømmetræning.

De fem baderåd

Trygfonden og Dansk Svømmeunion har udviklet fem baderåd, som alle danskere bør kende. De skal huske os alle sammen på, at det kan være farligt at hoppe i vandet ved stranden, hvis de ikke overholdes.

 1. Lær at svømme
 2. Gå aldrig alene i vandet
 3. Slip ikke børnene af syne
 4. Læs vinden og vandet
 5. Lær stranden at kende