Måske har du spillet bordtennis for sjov og efter egne regler, eller du har måske lige købt et bordtennisbord og bordtennisbat, men hvordan er det nu lige med de rigtige bordtennisregler? Lær reglerne ved at læse denne artikel, så du kan spille bordtennis efter de rigtige regler sammen med vennerne eller familien.
Hvad er reglerne i bordtennis?
Reglerne i bordtennis er forholdsvis nemme at lære.
Bordtennis handler om at slå bordtennisbolden ned på modstanderes banehalvdel, uden at modstanderen kan returnere bolden tilbage, hvilket giver et point.
Bordtennis startes ved at sætte bolden i spil, ved at en spiller laver en serv. Bolden skal under en serv først ramme egen bordhalvdel, hoppe over nettet uden at røre det og dernæst ramme modstanderens bordhalvdel. Modstanderen returnerer bolden ved at slå til den, så den flyver direkte over nettet og ned på modstanderens bordhalvdel. Det er kun i serven, at bolden må ramme ens egen bordhalvdel. Sker det under kampen at en spiller rammer egen bordhalvdel inden bord rammer modstanderens, vil bolden blive tabt og modstanderen får et point.
Hvor mange point skal man have for at vinde i bordtennis?
En bordtenniskamp afvikles typisk over fem eller syv sæt, og i hvert sæt spilles der til 11 point, medmindre der kommer til at stå 10-10 i kampen, så skal en spiller vinde med mindst 2 point.
Hvis kampen afvikles over 5 sæt, vindes kampen når en spiller har vundet 3 sæt. Hvis kampen afvikles over 7 sæt, vindes kampen når en spiller har vundet 4 sæt.
Når man har vundet et sæt, bytter man side.
Hvem starter med at serve i bordtennis?
Inden kampen starter, trækkes der lod om, hvem der starter med at serve. Spilleren eller holdet der taber lodtrækningen, må i stedet vælge side. Dette sker også ved de internationale turneringer.
Serven kan begynde, når bolden hviler i serverens ferie håndflade, der skal være åben. Serveren kaster bolden mindst 16 cm lodret op i luften (uden skru), hvor serveren må slå til bolden med et bordtennisbat. Fra servens begyndelse og indtil den rammer battet, må bolden ikke være skjult for modtageren af serveren, og bolden skal være over bordfladens niveau og bag serverens baglinje. Hvis serven rammer nettet, men ellers er en god serv, er det en ombord. Hvis bolden, efter den har ramt nettet, ikke rammer bordet, er det en servefejl og modstanderen vinder pointet.
Hvornår skifter serven i bordtennis?
Efter hver 2 points, der er scoret, skifter serveren til en ny spiller. I skiftes til at serve efter hvert 2 point under et helt sæt. Et sæt vindes af den spiller eller par, som først opnår 11 points, med mindre begge spillere eller par opnår 10 points. Hvis scoren bliver 10-10, skifters serv efter hvert point indtil en spiller en par opnår 2 points mere end modstanderen. For eksempel: 12-10 eller 14-16.
Hvornår er der ombold i bordtennis?
Under kampen kan det ske, at der skal tages en ombold, hvilket sker ved disse tilfælde:
- Hvis bolden i en serv, passerer over eller uden om netudstyret og berører dette, forudsat serven i øvrigt er korrekt, eller at modstanderen eller dennes partner obstruerer bolden.
- Hvis der serves, når modstanderen ikke er klar, forudsat at modstanderen ikke forsøger at slå til bolden. Hvis det sker, anses modstanderen som klar.
- Hvis serveren bliver forstyrret under serven af omgivelserne, hvor dette er uden for spillerens kontrol.
- Hvis nettet bliver ramt under serveren og efterfølgende rammer modstanderes halvdel, da skal der laves en ombold. Hvis bolden rammer nettet i serven og ikke kommer over eller rammer modstanderens halvdel, skal der ikke laves en ombold. Modstanderen vil få tildelt point.
- Hvis bolden efter at have berørt modtagerens halvdel hopper tilbage mod nettet.
- Hvis bolden bliver liggende stille på modtagerens bordhalvdel.