De mest typiske løbeproblemer

Løb
De mest typiske løbeproblemer

Som løber kan du opleve løbeproblemer, der gør det svært eller ubehagelig at løbe videre. Problemerne kan opstå under træningen eller konkurrencen. Her kan du læse om de mest almindelige løbeproblemer, samt hvordan du kan behandle dem og i nogle tilfælde forebygge mod problemerne. Især er det vigtigt at kende til løbeproblemer, hvis du f.eks. træner op til et marathon

De 8 løbeproblemer

Krampe

Krampe er ufrivillig sammentrækning af en muskel, der oftest sker i forbindelse med hård træning. Kramper opstår oftest i muskler, der passerer to led, såsom lægmuskler og hasemusklen. Årsagen til kramper er ikke entydige, men forskere mener, at dehydrering, hårde anstrengelser og mangel på elektrolytter i kroppen kan medføre kramper. Især oplever mange maratonløbere, at når trætheden begynder at melde sig, kan de opleve kramper. 

Oplever du problemer med kramper på din løbetur, skal du forsøge at bruge udspænding som førstehjælp. Samtidig er det en god ide, hvis du drikker elektrolytholdige sportsdrikke, da det hos nogle kan hjælpe med at undgå kramper. Ellers skal du blot huske på, at en god opvarmning også kan fungere som forebyggelse på problemet. 

Maveproblemer

Ofeste synes nye løbere at flere problemer med maven end mere erfarne løbere. Men rigtig mange løbere døjer med maveproblemer på et eller andet tidspunkt. Det kan være smerter i maven, kvalme og diarre. Det er rigtig ubehageligt og kan blive så slemt, at du ikke kan løbe videre. Blandt mange af årsagerne til maveproblemer kan være, at du spiser forkert, er overfølsom over for et bestemt fødeemne, dehydrering eller reduceret blodgennemstrømning i tarmene. 

Her er de mest almindelige irritations kilder til maveproblemer i forbindelse med løb. 

  • Mejeriprodukter 
  • Frugt
  • Koffein
  • Alkohol fra de foregående dage 
  • Sukker (Sportsdrikke)
  • Mad med et højt fiberindhold

Sidestik

De fleste løbere kommer til at opleve sidestik. Det er smerter i siden, der kan blive rigtig ubehagelige og er også en form for maveproblemer. Forskere er endnu ikke helt klar over, hvorfor løbere og cykelryttere kan få sidestik. En teori er, at oppustet mave presser mod det underste lag af vævet, som dermed giver en smerter. 

Hvis du oplever sidestik, kan det hjælpe hvis du koordinerer dit åndedræt med dine skridt. Løb eventuel en smule langsommere indtil smerterne er væk. Hvis det ikke virker, er den bedste og mest enkle løsning, at du begynder at gå i et par minutter.

Dehydrering

Under løb kan du komme til at svede meget, hvilket gør, at du begynder at dehydrer, hvis du ikke indtager væske. Du bør altid drikke lige så meget vand, saft eller sportsdrik, som du sveder, sådan du vedligeholder din væskebalance i kroppen. Ved dehydrering kan du risikere hovedpine, maveproblemer, svimmelhed, kvalme og i værste fald, kan du besvime. 

Udslæt 

Minimer risikoen for udslæt under armene, brysterne eller skridtet ved at tage et bad og skifte til nyt tøj umiddelbart efter løbeturen. Udslæt kan komme ved at gå i snavset og svedigt løbetøj i længere tid. 

Hvis du får udslæt, kan det behandles ved at bruge midler mod udslettet (cremer og lotion).

Vabler

Vabler er væske, der er forårsaget af friktion mellem dig og dine sko eller sokker, som opstår mellem over- og underhuden. Vabler kan være små og store og selvom de ikke er livstruende, kan de alligevel være rigtig smertefulde. 

Hvis du får vabler, bør du anvende vabelplaster, så de ikke bliver udsat for yderligere friktion. Her kan det anbefales, at du køber compeed vabelplaster, da de er rigtig gode og virker. 

Hvis de er meget smertefulde, kan du prikke hul på dem med en steriliseret nål opvarmet i ild. Prik hul i yderkanten af vablen og dræn den for væske. Herefter skal du sætte et vabelplaster over, der bør sidde i mindst 48 timer. 

Fodsvamp

Fodsvamp er en svampeinfektion, der oftest opstår ved fødderne, når dine sokker eller løbesko er fugtige eller svedige. 

Fodsvamp kan være en kløende og smertefuld tilstand. Hvis du døjer med fodsvamp, kan du behandles ved at bruge et antisvampemiddel. Her kan anbefales Lamisil eller Brentan. 

Sorte tånegle 

Sorte tånegle er resultatet af hårde stød og vabler med blod under neglen. Sorte tånegle kan forårsages normalt ved, at dine tæer gentagne gange støder mod det forreste af dine løbesko. Det sker tit, hvis du løber i for små eller store løbesko, ligesom det kan komme ved at løbe ned af en bakke. 

Hvis en sort tånegle er meget smertefuld, kan det være, at du skal opsøge en fodterapeut eller din læge, der kan prikke hul i neglen, sådan at væsken kan komme ud. Du kan også gøre det selv med en steriliseret nål, hvis du selv har mod på det. Når væsken/blodet er ude, skal du give foden et antiseptisk bad og tape neglen ind bagefter. 

Håber du blev klogere på de mest typsike løbeproblemer. Se, hvad der ellers er skrevet om løb her på motionsform.dk