Sportsmassage

Betalt indhold
Sportsmassage

Hvis du træner tit, dyrker meget sport eller deltagere i mange sportskonkurrencer, så kan sportsmassage helt sikkert være noget for dig. For hvis kroppen føles tung, musklerne er ømme og spændte før og efter træning/konkurrence, vil massage kunne hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas. Har du problemer med løbeskader, tennisalbue eller skinnebensbetændelse, er sportsmassage det rigtige valg. Læs mere om sportsmassage her i artiklen.

Hvad er sportsmassage? 

Sportsmassage er en effektiv dybdegående massage til sportsfolk eller motionister, hvor fokus er på at forbedre præstationsevnen eller forebyggelse/behandling af muskelskader og sportsskader. Ved sportsmassage stimuleres lymfesystemet og blodcirkulationen i kroppen, hvorved muskelsmerter, muskelspændinger og muskelømhed efter træning reduceres. 

Massageformen kan med fordel benyttes af alle, selvom man ikke dyrker sport eller motion, da behandlingsformen er fokuseret på helbredelse og forebyggelse af skader på sener og muskler. Sportsmassage kan være mere effektiv end traditionel massage, i form af de forskellige teknikker, der bliver anvendt. Så hvis du døjer med muskelsmerter, muskelspændinger, muskelømhed, hold i nakken, ondt i lænden eller har symptomer på iskias, kan sportsmassage være en god ide.

Gæsteindlæg af Thomas Søgaard, Smertefys.nu

Smertefys.nu har eksistret siden 2018, og har klinik i København hvor de blandt andet tilbyder fysioterapi, massage, sportsmassage, firmamassage og gravidmassage. Behandlerne har stor ekspertise i smerter og har hjulpet mange mennesker af med smerter gennem årene. Du behøver ikke at gå til lægen for at få en henvisning til fysioterapeut, du skal blot booke en tid på Smertefys.nu. Det er muligt at få hjemmebehandling. 

Typisk anvendelse af sportsmassage

Før træning eller konkurrence 

Op til 24 timer eller blot et par timer før aktiviteten, kan en hurtig sportsmassage give mening, da formålet er at vække nervesystemet, “varme” musklerne op og fjerne de sidste ømheder i musklerne. På den måde vil kroppen føle sig mere klar til at være fysisk aktiv. 

Efter træning eller konkurrence

Efter udstrækning kan en afslappende og rolig sportsmassage hjælpe dig, så dine muskler hurtigere slapper af. Massage efter hård træning eller konkurrence medvirker til, at din krop restitueres hurtigere og under bedre betingelser. Restitution er meget individuelt, så det anbefales fortsat, at du lytter til din krop og mærker efter, hvornår det giver mening at begynde at træne igen. Hvis du træner hver dag, er sportsmassage en god ide. 

Vedligeholde (Off season) 

Formålet med sportsmassage er, at give massage til sportsfolk, når de er i off season og ikke er så aktiv. Massagen bliver brugt forebyggende og er et meget vigtigt supplement i forhold til restitution. 

Hvordan skelnes der mellem skader i musklerne og ømme muskler? 

Efter en hård træning eller konkurrence, er det ganske normalt af få ømme muskler, hvilket er ganske ufarligt. Efter en god restitution, hvor kroppen genopbygger sig selv, vil musklerne ikke længere være ømme. De vil være blevet en smule stærkere og lidt mere udholdende. 

Hvis du får skader i musklerne, vil det ofte give stærke smerter, samt reducere bevægeligheden betydeligt. Ved mange muskelskader vil man få hævelse nær skaden, hvilket ikke sker ved ømme muskler. Er smerterne ikke ovre efter noget tid, er der måske tale om en skade i musklerne. Alt efter hvilken skade, samt hvor mange smerter du oplever, kan skaden gå i sig selv, hvis du holder dig i hvile. Ellers bør du overveje fysioterapi eller sportsmassage, så du hurtig kan komme til at træne/konkurrerer optimalt igen. 

Læs også artiklen: Holdningselastik til forbedring af din kropsholdning